|

İlk yerli türbin tasarruf getirdi

Türkiye’de yüzde 100 yerli ve milli hidroelektrik santral (HES) türbini üretildi. Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi (MİLHES) Projesi kapsamında ilk kez, Antalya-Düden Çayı üzerinde kurulu Kepez-1 HES’in türbini, Türkiye’de üretildi ve monte edilme aşamasına geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:12 - 4/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, jeneratör üretimini ise TEMSAN yaptı.
Projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, jeneratör üretimini ise TEMSAN yaptı.

Dört ortaklı projede HES’e takılacak türbinin üretimini İzmir’de kurulu Gimas A.Ş, projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, jeneratör üretimini ise TEMSAN yaptı.

Yeni türbinin üretiminin tamamlanmasıyla birlikte ilk defa kullanılacak olan Antalya Kepez-1 Barajında mayıs ayından itibaren enerji üretimi durduruldu ve buradaki eski ekipman sökülmeye başlandı. Türbin üretimi ile ekonomiye 400 bin Avro tasarruf imkanı getirildiğine dikkat çekildi.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA % 100 YERLİ TİRİBÜN İLE ÜRETİME BAŞLAYACAK

Yüzde 100’ü Türkiye’de üretilen yeni ekipman, önümüzdeki aylarda santrale kurulacak. Kepez-1’in Ekim-2018 itibarıyla tamamı yerli, yeni hidrolik ekipmanla tekrar elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.

SANTRALLERİN YENİLENMEYE İHTİYACI VAR

Prof. Dr. Çelebioğlu Türkiye’de 600 den fazla kayıtlı hidroelektrik santralin bulunduğunu söyledi. Özellikle Keban ve Karakaya gibi büyük hidroelektrik santrallerinin, türbin dahil çeşitli parçalar için yenilenme ve rehabilitasyon ihtiyacı duyduğunu söyleyen Çelebioğlu, “Büyük santrallerin her birinin yenilenmesi yaklaşık 50 milyon avro, Kepez gibi daha küçük santrallerin yenilenmesinin 5 milyon avro civarında rakamlara mal olması öngörülüyor” dedi.

#Türkiye
#TÜBİTAK
6 yıl önce