|

İş dünyasına umut olacak

Özel sektör temsilcilerininde içerisinde yer aldığı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) yenilenen yapısına tam destek veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İş dünyasının umudu olacak” dedi. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’a bağlanan yeni YOİKK sayesinde artık üç günde şirket kurulabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:37 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

64. Hükümetle birlikte Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) özel sektör temsilcilerinin de içerisinde yer aldığı yeni bir yapıya geçirilmesi ve Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'a bağlanması, iş dünyasında büyük bir beklenti oluşturdu. YOİKK'in şubat ayındaki ilk toplantısı ile geçtiğimiz cumartesi günü Ilgaz'da Başbakan Yardımcısı Elvan'la birlikte 11 bakanlı toplantı hükümet cephesinin işi ne kadar sıkı tuttuğunu iş dünyasına gösterdi. Neredeyse kabinenin yarısı ile Türk özel sektörünün sorunlarının konuşulduğu ve yatırım ortamına ilişkin taleplerinin ele alındığı toplantıda, şirket kuruluşunun tıpkı Dubai ve Singapur'daki gibi 3 günde yapılmasının önünün açılması kararlaştırıldı. STK'lara ait 10 adet talebin de bulunduğu ve haftaya TBMM'ye sunulacak düzenleme ile Singapur ve Dubai'deki gibi yatırımcılara vergisel desteklerin de getirileceği öğrenildi.



YÜKSEK GELİR GRUBU İÇİN OLUMLU ADIM


İş dünyasının en büyük temsilcileri arasında olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyük hedeflerinin başında orta gelirli ülkelerden yüksek gelirli ülkeler grubuna geçmek olduğuna dikkat çekerek, hükümetin bunu gerçekleştirecek adımları attığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: “Dünya Bankası'nın Doing Business (İş Yapma) endeksinde 55'nci sıradayız. Şirket kuruluşundan inşaat izinlerine, gümrük muamelelerinden teşvik uygulamalarına kadar birçok alanda ciddi reformlara ihtiyacımız var. Zaten özel sektör olarak küresel rekabet ile başetmeye çalışıyoruz. En azından bürokratik yükleri azaltmamız lazım.”





HERKES KOLAY ŞİRKET KURACAK


Ilgaz'daki YOİKK'TE alınan kararların bazıları şöyle:

FKamu kurumlarının desteklerini KOBİ'lerin takip edebilmesi adına teşviklerin koordinasyonu için yerelde birimler kurulacak. Tanıtım ve başvuru işlemleri kolaylaşacak.


*Damga vergisinin kapsamı 2017 başından itibaren sınırlandırılacak. Bazı alanlarda muafiyet sağlanacak.


* KDV iade süreci Gelir İdaresi Başkanlığı'nın eylem planı kapsamında basitleştirilecek. Fİnşaat izinleri başta olmak üzere yatırımda izinlerin koordinasyonu ve basitleştirilmesi 3 ay sonra yapılacak YOİKK'e kadar çözümler geliştirilecek.


* Türkiye'ye çok uluslu şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerinin çekilmesi için Dubai, Singapur gibi ülkelerdekine benzer destekler sağlanması kararlaştırıldı.


* Yabancı sermayenin çekilmesi kapsamda nitelikli yabancıların çalışma izinlerinin kolaylaştırılması için kanun çıkarılacak, 'Turkuaz Kart' uygulaması getirilecek.


* Çekin itibarının artırılması için çalışma yapılacak. Bu kapsamda çeki veren (keşide edenin) firmanın güvenilirliği çek üzerine eklenecek 'karekod'la gösterilecek.


* Tacirler arası ticaretin daha güvenli yapılması için tacirler arasındaki işlemlerde ipotek harcı kaldırılacak.



Hisarcıklıoğlu'nun Kırgızistan ziyareti


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i ziyaretinde, iki ülke arasında taşıma sisteminin serbestleştirilmesini ve taşıma kotalarının kaldırılmasını talep etti. TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Atambayev'in daveti üzerine Kırgızistan'a bir günlük ziyaret gerçekleştiren Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, ilk önce Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından kabul edildi.


Türkiye - Kırgızistan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması'nın bir an önce yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ocakta Ankara'da yapılan iş forumunun, haziranda Kırgızistan'da yapılmasını da önerdi.




#Rifat Hisarcıklıoğlu
#Lütfi Elvan
#iş dünyası
#Almazbek Atambayev
8 yıl önce