|

İthalatı deniz yoluyla yapıyoruz

Üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye’de ülke içinde deniz taşımacılığı yeterince gelişmezken, ithalat ve ihracatta ise en çok deniz yolu kullanılıyor.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:43 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6, ithalat ise yüzde 8 artış kaydetti.
İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6, ithalat ise yüzde 8 artış kaydetti.

Deniz yolu ile eylül ayında 9 milyar dolarlık ihracat yapılırken, 11,2 milyar dolarlık da ithalat gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, eylül ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6, ithalat ise yüzde 8 artış kaydetti.

HAM MADDE GİRİŞİ ÖNEMLİ

Böylece eylül itibariyle bir yıllık ihracat 165 milyar doları aştı. Aynı dönemde ithalat ise 239 milyar doları geçti. Böylece yıllık ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69’u buldu.

Veriler incelendiğinde, eylül ayında en çok ara malı olarak bilinen ham madde alanında ithalat gerçekleşti. 12,9 milyar doları bulan ithalatın son aylarda yoğun kur spekülasyonu yapılmasına karşın gerçekleşmesinin Türkiye’de piyasalarda kriz olduğu tıkanıklık yaşandığı yönündeki iddiaları boşa çıkarırken, ticaretteki hareketliliğinin süreceğinin de göstergesi olarak nitelendirildi.

DENİZ YOLU TERCİH EDİLDİ

Benzer şekilde ihracat incelendiğinde ise 7 milyar dolarla en çok ara malı ihraç edildi. Bunu, 5,7 milyar dolarla tüketim malları ihracatı takip ederken, yatırım (sermaye) malları ihracatı ise 1,7 milyar dolar oldu. Öte yandan eylül ayında dış ticarette en çok kullanılan taşıma şeklinin ise deniz yolu taşımacılığı oldu. Bu kapsamda deniz yolu taşımacılığı ile 9 milyar 27 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

  • Vadeli mal ihracatı
  • Bu arada eylül ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekli ise ihracatçı tarafından ürünlerin yüklenmesi ve genellikle 30-60-90 gün vade sonrası ithalatçı tarafından mal bedelinin ödenmesini içeren mal mukabili ödeme ile oldu. Bu şekilde 9 milyar 713 milyon dolar ödeme yapıldı. Bir milyar 456 milyon dolarlık ihracat ise peşin ödeme ile yapıldı.
#Deniz Yolu
#İthalat
#Ticaret
6 yıl önce