|

Kartlı sayaçlar artık aylık okunacak

EPDK, Ankara’da Başkentgaz dağıtım şirketi tarafından hizmet verilen ön ödemeli (kartlı) sayaçlarda bulunan gazın aylık olarak okunmasını kararlaştırdı. Stok yapılmasının önlenmesi amacıyla alınan yeni karar 800 bin aboneyi etkileyecek.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 16/09/2018 Pazar
Güncelleme: 01:29 - 16/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’de Pardus’a ilk olarak 2016 yılında Kocaeli’ye bağlı İzmit Belediyesi geçti.
Türkiye’de Pardus’a ilk olarak 2016 yılında Kocaeli’ye bağlı İzmit Belediyesi geçti.

Ankara’da hizmet veren Başkentgaz’ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’ya sunduğu “Ön Ödemeli Sayaçlarda Türk Lirası Düzeltme Uygulama Yöntemi” kabul edildi. Geçtiğimiz perşembe günkü toplantısında kabul edilen kararla getirilen yeni yöntemde doğalgaz tüketiminde ön ödemeli sayaçla, mekanik (aylık) okunan sayaç arasında faturalandırma eşitliğinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Bu kapsamda, ön ödemeli sayaçlardaki gazın da faturalı mekanik sayaçlar gibi dağıtım şirketi tarafından aylık olarak okuması yapılacak.

ZAMMI YANSITMANIN YENİ FORMÜLÜ

Aylık okuma yöntemi ise aslında gelen zammın yansıtılmasının yeni formülü olacak. Buna göre aylık yapılacak okuma ile tüketiciler tarafından daha önce alınmış gazdan yapılan tüketimler için gün bazlı ağırlıklı ortalama hesaplama yapılacak. Böylece doğal gazı kartına yüklemiş olan tüketicilere, bu arada gelmiş zam veya indirimlerin de fiyatlarına yansıtılması sağlanacak. Fiyat değişiklikleri tıpkı, mekanik sayaç kullanan tüketicilerde olduğu gibi ön ödemeli sayaç kullanan tüketicilerin de fiyatlarına yansıtılacak.

İNDİRİM VE ZAM NASIL YANSITILACAK?

Gaza gelen artışlar ve indirimler ise bir düzeltme katsayısı kullanılarak kartlı sayaç kullanıcısına yansıtılacak. Bu kapsamda zamlar ve indirimler, mekanik sayaçlara aylık okunarak yansıtılırken, kartlı sayaçta düzeltme katsayısı kullanılacak. Buna göre, kartta önceden alınmış ve tüketilmiş gazın tüketildiği dönemde zam varsa, o döneme ait ısıl değer ve düzeltme katsayısı değerleri kullanılarak yansıtılacak. Yeni yöntemi ilişkin açıklamada da fiyat değişikliği işlemlerine konu olacak gaz miktarının sadece o ana kadar tüketimi yapılan miktar ile ilgili olacağı belirtiliyor. Böylece gaz aldıktan sonra zam gelirse, dağıtım firmasının yaptığı sayaç okuması esnasında bu tespit yapılacağı için tüketici yeniden karta gaz doldurma esnasında ilk gazda gelen zammı ikinci dolum esnasında ödeyecek.

ZAMMIN YANSIMA ÖRNEĞİ

Bu durum şu şekilde örneklendi: “Tüketici Eylül ayında 500 TL tutarında gaz aldı. Bunun 200 liralık kısmını ekim ayında kullandı. Ekim ayında gaza zam geldiğini varsaydığımızda, o ay dağıtım şirketi tarafından sayacı okunduğunda 200 liralık tüketim görülecek. Tüketici kasım ya da aralık ayında yeniden kartına gaz doldurmak için gittiğinde ekim ayında gelen zammın 200 liralık kısmına yansıdığı kendisine bildirilecek ve zam yeni alım esnasında tüketiciye yansıtılacak.

ZAM YANSITILACAĞI İÇİN LİMİT KALKIYOR

Bu arada kartlı sayaçlarda önceden stok yapılmasının önlenmesi için özellikle yaz dönemlerinde limitli satışlar uygulanıyordu. Yeni getirilen yöntemde ise kartlı sayaçların da aylık okuması olacağı ve gelen zamlar yansıtılacağı için kartlara dolumla ilgili limitlere gerek kalmayacak, müşteriler istedikleri kadar doğal gaz satın alabilecek. Bu durum yöntemle ilgili açıklamada da yer aldı.

  • 200 milyon metreküp stok var
  • Ankara’da kartlı sayaçlar için limit uygulaması 1990’lı yıllarda getirildi. Sistem abonelerin ön ödemeyle doğalgaz stoklamasına da açık kapı bırakıyordu. Uygulamanın ilk başladığı yıllarda kalma alışkanlıktan kaynaklı kamu kurumları tarafından alınmış 200 milyon metreküp doğalgaz stokunun bulunduğu belirtiliyor. EPDK yetkilileri, 200 milyon metreküp stoktaki doğalgaza, 29 Temmuz 2018 tarihinden önce alındığı için, hiçbir şekilde zam yansıtılmayacağını ifade ediyor.
#Kartlı sayaç
#Başkent Gaz
6 yıl önce