|

Ostim’li savunmacılar devlerle buluşacak

Dünyanın dev savunma firmaları, 11-13 Ekim’de Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri kapsamında OSTİM’li savunma sanayicileriyle randevulaşacak. Toplantının savunma sanayi devlerinin Türkiye’ye çekilmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, yerli şirketlere kabiliyetlerini öne çıkararak firma isimlerini şekillendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 21:37 - 23/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından, 11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (Industrial Cooperation Days in Defense and Aerospace-ICDDA) dünyanın dev savunma firmalarıyla randevuya hazırlanıyor. Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayi devlerinin Türkiye'ye çekilmesinin ve 'Türkiye'de olmalıyım' dedirtecek boyuta savunma sanayinin ulaştırılmasının gerektiğini söyledi. Türkiye'nin savunma sanayinin önemli paydaşlarının toplandığı OSTİM Kümelenmesi, bu yıl çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Toplantılar Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın ve Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleşecek.



'TÜRKİYE'DE OLMALIYIM' DEDİRTMELİYİZ


Müsteşar Prof. Dr. Demir, ICDDA'16'ya destek vermekten büyük memnuniyet duyduklarını belirtirken, organizasyona katılacak şirketlerin birçoğunun Türkiye'ye satış yaptığını hatırlattı. Bu kapsamda toplantının savunma sanayi devlerinin Türkiye'ye çekilmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Demir, 'Türkiye'de olmalıyım' dedirtecek boyuta savunma sanayinin ulaştırılmasının gerektiğini söyledi. Demir, “Bizim ulaşacağımız yeni boyutun şu olması gerekiyor; Türkiye'ye satış yapmasa dahi, Türkiye'deki şirketlerimizin yetkinliğini duymuş, 'Ben Türkiye'de olmalıyım' dedirtecek bir boyuta ulaşmamız da çok önemli” dedi.







'ACİL ALIMLARI KONTROL ETMELİYİZ'


Acil alımlara atıfta bulunan Demir, aracı şirketlerin, doğrudan satım yapan şirketlerin devrede olduğunu vurgulayarak, “Biz bunu mümkün olduğunca kontrol etmeye, sektörümüze yönlendirmeye çalışacağız. Burada Müsteşarlığımız olduğu kadar Müsteşarlığımızın ana yüklenici olarak seçtiği şirketlere de büyük iş düşüyor” yorumunu yaptı.



GÖRÜŞMELER NET OLSUN


Bazı şirketlerin kabiliyetlerini şimdiden öne çıkararak, görüşmeye gelecek firmaların kafasında net konuları ve firma isimlerini şekillendirmenin faydalı olacağı tavsiyesinde bulunan Demir, şöyle dedi: “Artık sanayimizin ikinci, üçüncü alt yüklenici olmaktan birinci yüklenici olmaya doğru çıkması gerekiyor. Veya belirli alanlarda çeşitli firmaların, 'dünyada kim var' diye baktıklarında ilk akıllarına gelen firmalar konusunda da bir önceliğimizin olması gerekiyor.”



KOBİ'LERİN KATKISI %30


OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, Türk savunma ve havacılık sanayiinin kendi tankını, helikopterini, gemisini ve insansız hava aracını üretebilecek konuma ulaştığını vurguladı. Sektörün KOBİ'lere de çok önemli fırsat ve imkanlar sunduğunu söyleyen Ertuğ, “Savunma ve havacılık olarak tanımlanan toplam savunma sanayii cirosunun yüzde 30'unun, çoğunluğu KOBİ'lerden


oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor olması da bu sektörde KOBİ'lerin önemini net bir biçimde ortaya koymaktadır” dedi.







Küçük ve orta ölçekli firma için fırsat


OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölgede başlatılan kümelenme faaliyetlerinin OSTİM'in ve Ankara'nın sınırlarını aştığını dile getirdi. ICDDA'in oluşmasında SSM'nin son derece önemli bir payı olduğunu anlatan Aydın, bu oluşumun küçük ve orta ölçekli savunma firmaları için fırsat barındırdığını ifade etti. Aydın, şöyle devam etti: “Sektörüne, firmalarına, hatta OSTİM'deki KOBİ'ye kadar bu ekosistemi takip eden bir organizasyondan ülkemiz, milletimiz adına biz de gerçekten mutluluk duyuyoruz. Onların faaliyetlerini diğer kurumlara taşımak adına da bir gayret sarf ediyoruz. Bir yıl önce çıkan Sanayi İşbirliği Programı'nı sivil tarafta hayata geçiremiyoruz. SSM'nin sanayileşme politikaları bizi etkiliyor, destekliyor.”


#Savunma firmaları
#Ostim
#İsmail Demir
8 yıl önce