|

Petrol kaçağına ‘bidon’ freni

Suriye’den petrol kaçakçılığını önlemek için 50-60 litrelik bidon ihracatını yasakladıklarını açıklayan Gümrük Bakanı Cenap Aşçı, “Suriye bu kadar bidonu ne yapıyor diye merak ettik. Gördük ki petrolü bidonlarla katırlara yüklüyor. Tedbir olarak, o tür bidonların ihracatını yapmıyoruz şu anda” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 20:33 - 3/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'ye en uzun sınır komşuluğu bulunan Suriye'den sigara ve petrol kaçakçılığın önlenmesine yönelik tedbirleri artırdı. Suriye'nin 50-60 litrelik bidon talebinin neden arttığını incelediklerinde çarpıcı bir sonuçla karşılaştıklarını ifade eden Bakan Cenap Aşçı, “Gördük ki petrolü bidonlarla sağlı sollu katırlara yüklüyorlarmış, tedbir olarak, o tür bidonların ihracatını şu anda yapmıyoruz” dedi. Bakan Aşçı, yine o bölgede terörün en büyük finansman kaynağı sigara kaçakçılığını da önemli oranda azalttıklarını açıkladı.



KAÇAK SİGARANIN TAMAMI VERGİ


Bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Bakan Cenap Aşçı, kaçak sigara ve akaryakıtta aldıkları önlemlerden bahsetti. Kaçak sigaranın en pahalısının fiyatının 5 lira olduğunu, böyle bir sigarada neredeyse tamamının vergi olduğunu dile getiren Bakan Aşcı, bu nedenle kaçakçılıktaki kârın çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Sigaranın kaçak şekilde Türkiye'ye dönmemesi için aldıkları önlemler çerçevesinde uzun süredir Suriye'ye Türkiye üzerinden sigara transitine izin vermediklerini kaydeden Aşçı, “Ülkemizden bir sigaranın karayoluyla transit gidebilmesi için gittiği ülkenin dilinde uyarıcı işaretlerin bulunması gerekir. Ama başka bir ülkeye gidecekse mesela İran'a gidecekse, Farsça dilinde 'sigara sağlığa zararlıdır vs' gibi, o ülke dilinde yazılı olması gerekir. Bu ciddi bir şekilde azalttı. 7-8 aydır ayrıca 81 il valiliği ile koordineli şekilde çalışmalar da sürdürüyoruz” açıklaması yaptı.







AKSARAY İLİ KAÇAKTA TRANSİT


Kendi memleketi Aksaray'da da ciddi sigara yakalaması olduğunu vurgulayan Bakan Aşçı,bir diğer önemli yerin de Pozantı ilçesi olduğunu belirtti.



Kaçakçıların çok çeşitli yöntemler denediğini anlatan Aşcı, “Bir dönem istatistik olarak baktık, 50-60 litrelik bidonların ihracatında korkunç artış var. Merak ettik, dedik ki 'Suriye bu kadar bidonu ne yapıyor?' Bir ay sonra ortaya çıktı, katırlara yüklüyorlarmış sağlı sollu, oradan buraya akaryakıt geçirmeye çalışıyorlar. Tedbir olarak o tür bidonların ihracatını yapmıyoruz şu anda” açıklamasında bulundu.







Sigarada kaçak % 11,5'a düştü


Bir grup gazeteciyle sohbet eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, sigarada kaçağı önlemek için bizzat sigara şirketlerinin devreye girdiğini söyledi. Sigarada kaçağın önemli oranda azaltıldığını anlatan Aşcı, “Artık kalmadığını düşünüyoruz. Sigara firmalarıyla ciddi bir işbirliği içindeyiz. Onlar 3'er aylık rapor hazırlıyorlar. Nasıl hazırlıyorlar biliyor musunuz? Bizatihi boş paket ve izmarit toplayarak ciddi bir şekilde çalışma yapıyorlar. Bu sigaraların menşeini araştırıyorlar. Kaç boş paket ülkemizde üretilmiştir, kaç tanesi yabancı menşeilidir, bunların bandrolü var mıdır yok mudur diye. Buna göre geçen sene yüzde 21'lerde olan kaçak sigara oranı şimdi yüzde 11.5'lere düştü ki biz bu aydan sonra daha da düşmesini bekliyoruz” dedi. Suriye içine kurulması planlanan “ara bölge” hakkında da bilgi veren Aşcı, şunları söyledi: “Devletin bütün kuramlarına vazife düşer. Orası güvenli bölge olacak. Orası Türkiye toprağı dışı olacak.”



#petrol kaçakçılığı
#Cenap Aşçı
#kaçakçılık
9 yıl önce