|

Silikon Vadisi’ne büyükelçi talebi

Silikon Vadisi’nde bugün sayıları 150’yi bulan Türk şirketi yer alırken, Türkiye’deki sanayiciler, buradaki gelişmeleri daha yakından takip etmek için büyükelçi düzeyinde bir temsil talebinde bulundular. Son 5 yılda Türk girişimcilerin, şirket değerlemelerinin ise 1 milyar $’ı aştığı tahmin ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:22 - 11/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
İTÜ Arı Teknokent, ODTÜ Teknokent gibi birçok kurumun da Vadi’de ofisi buluyor ve her yıl birçok girişimciyi ABD’ye taşıyor. Start-uplar yatırımlarla ya da ABD pazarına açılmış olarak geri dönüyor.
İTÜ Arı Teknokent, ODTÜ Teknokent gibi birçok kurumun da Vadi’de ofisi buluyor ve her yıl birçok girişimciyi ABD’ye taşıyor. Start-uplar yatırımlarla ya da ABD pazarına açılmış olarak geri dönüyor.

ABD’nin dünyanın teknoloji ve bilişim merkezi haline getirilen Intel, HP gibi dev şirketlerin çıktığı San Francisco’daki Silikon Vadisi Türk KOBİ’lerin de hedef merkezi oldu. Silikon Vadisi’nde bugün sayıları 150’yi bulan Türk şirketi yer alırken, Türkiye’deki küçük sanayiciler ise Vadi’deki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla büyükelçi düzeyinde bir temsil talebinde bulundular.

SAĞLIKLI ETKİLEŞİM

Danimarka’nın geçen yıl kendi firmalarına teknolojik gelişmelerin sağlıklı ulaşmasını sağlamaya yönelik ‘Vadi’ye büyükelçi ataması, Türk KOBİ’leri ve sanayicilerini de harekete geçirdi. Son 5 yılda Türk girişimcilerin, yaklaşık 300 milyon dolar yatırım aldığı ve şirket değerlemelerinin de toplamda 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.


TOPYEKÜN SEFERBERLİK

Yeni Şafak’a konuşan Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) Başkanı Ali Tekin Çelik, teknolojideki hızlı gelişmeleri erken öğrenmenin ve hızla adapte olmanın ancak topyekûn bir seferberlik ile sağlanabileceğine işaret etti. Teknolojik gelişmelerin toplumun her kesimini, devlet ve bireyler arasındaki ilişkileri, kamu yönetimini yakından ilgilendirdiğini kaydeden Çelik, bu ilişkilerin dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de geçerli olduğuna işaret etti. KOBİ’ler olarak dünyanın teknoloji ve bilişim merkezi haline gelen Silikon Vadisi’ndeki gelişmeleri de yakından izlediklerini anlatan Çelik, dünyadaki birçok işletmenin bu arayışta olduğunu kaydetti. Bu kapsamda Danimarka’yı örnek gösteren Çelik, ilk defa bir ülkenin kendi sınırları dışında bir ekonomik kümelenmeyi takip amacıyla büyükelçi atadığına dikkat çekti.

150 TÜRK KOBİ VADİDE

Yakın zamana kadar bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda Türk şirketinin Silikon Vadisi’nde yer aldığını hatırlatan Çelik, bugün ise Vadi’deki Türk şirket sayısının 150’ye ulaştığını söyledi. Çelik, artık pek çok mühendisin hem burada kariyer yaptığını hem de ofis açarak işlerini yürüttüklerini dile getirdi.

  • TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYORLAR
  • Silikon Vadisi’ndeki mühendislerin şirketlerin sadece kendilerini değil, Türkiye’yi de temsil ettiğini vurgulayan Çelik, “Silikon Vadisi’ndeki teknolojik gelişmeleri öğrenebilmek için orada bulunmak gerekir. Kuşkusuz mühendislerimiz, şirketlerimiz Vadi’de çalışıyorlar. Bunların her biri aynı zamanda Türkiye’yi temsil ediyor. Ancak, tıpkı Danimarka gibi bizim de burada bir büyükelçimizin bulunması şirketler, kurum ve kuruluşlar arasındaki diyalogların ilerletilmesi bakımından faydalı olacak. Bu da Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacak” dedi.

#Silikon Vadisi
#Büyükelçi
#Talep
6 yıl önce