|

Vatandaşa avukat önerisi

Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Dairesi Eski Başkanı Nazmi Karyağdı, vergi dairelerinde vatandaşların haklarını koruması için çalışacak ‘vergi ödeyicisi avukatı’ birimi kurulmasını önerdi. Karyağdı, birim ile sorunların ilk elden, kısa sürede ve kalıcı bir çözüme kavuşacağını ifade etti.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 27/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:38 - 27/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni dönemde mükelleflere güven veren bir yapıya dönüştürülmesi ve vergilerin toplanmasında mükellef odaklı olması hedefleniyor.
Yeni dönemde mükelleflere güven veren bir yapıya dönüştürülmesi ve vergilerin toplanmasında mükellef odaklı olması hedefleniyor.

Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), yeni dönemde mükelleflere güven veren bir yapıya dönüştürülmesi ve vergilerin toplanmasında mükellef odaklı olması hedefleniyor.

GİB Strateji Geliştirme Dairesi Eski Başkanı Nazmi Karyağdı vergi dairelerinde vatandaşların haklarını gözetmesi için ‘vergi ödeyicisi avukatı’ birimi kurulmasını önerdi. Yeni Şafak’a değerlendirme yapan Karyağdı, yeni dönemde idarenin sahip olması gereken özelliklerin başında mükellef üzerinde güven oluşturma, öngörülebilirlik ve nezaketin temel değerler olması gerektiğini söyledi.

YENİ BİR YAKLAŞIM

Mükellefin kolayca yardım aldığı bir idareye vurgusu yapan Karyağdı, “Vergi mükellefi’ kavramı yerine ‘vergi ödeyicisi’ kavramına geçilmeli” önerisinde bulundu. Yeni GİB’in ‘vergi ödeyicisine’ yol gösteren, tutarlı ve adil bir yaklaşım içerisinde olması gerektiğini kaydeden Karyağdı, “İdare mükellefin kendisini değerli hissetmesini sağlamalı. Bunun için önce kendi çalışanlarını değerli hissettirmeli, ‘Önce Çalışan, Önce Vergi Ödeyicisi’ ilkesi ile hareket etmeli ve bunu hayata geçirilmeli” dedi.

YASAL BOŞLUK VATANDAŞ LEHİNE GİDERİLSİN

Karyağdı, vergi dairelerinde mükelleflerin sıklıkla şikayet konusu ettiği ‘yasal boşlukların kurum lehine yorumlanması’ uygulamasını da GİB’in bırakması gerektiğini dile getirdi. Karyağdı sözlerine şöyle devam etti: “Bürokratik ve şekilci kuralları ortadan kaldırmalı. Vergi yasalarına uymak için katlanılan zaman ve para maliyetini minimum düzeye indirmeli. Yasalardaki boşlukları ‘vatandaş lehine’ yorumlamalı ve uygulamalı. Piyasa ile aynı frekansta çalışmalı ve piyasa koşullarına duyarlı vergi mükellefine hizmet vermeli. Aynı anda vatandaşın hem bir hakkı, hem de bir yükümlülüğü varsa; önce vatandaşın hakkı teslim edilmeli, sonra yükümlülüğü uygulamalı. Denetim fonksiyonu piyasadaki gelişmelere hassas ve uyumlu olmalı.”

  • TÜM KURUM UYGULAMALARI DİJİTALDE
  • Yeni dönemde vergi dairesinin verimlilik, kalite ve etkinlik odaklı olarak yeniden dizayn edilmesi gerektiğin belirten Karyağdı, idarenin teknolojiyi, mükelleften daha az sayıda belge isteme ve mükellef hizmetlerini geliştirmek için kullanması gerektiğini söyledi.

Vergi dairesindeki sorunların çözümü için

Eski Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nazmi Karyağdı , vergi dairelerinin fiziksel ortamının bir aile ortamı sıcaklığında iş motivasyonunu artıracak şekilde düzenlenmesini önerdi . Vatandaşı kollayan bir mekanizmanın gerekliliğine dikkat çeken Nazmi Karyağdı, “İdare ‘Vergi Ödeyicisi Hizmetleri Merkezi’ konseptinde yeni bir dizayn yapmalıdır. Kurum önce mükellefin kendisini değerli hissetmesini sağlamalı” diye konuştu.

#Nazmi Karyağdı
#​Gelir İdaresi Strateji
#​Maliye Bakanlığı
6 yıl önce