|

Yük azalır cepler dolar

AK Parti’nin 1 Kasım vaat ve projeleri vatandaşın yükünü azaltacak. Yem ve gübre KDV’siz olacak, çiftçi 2,1 milyar kazanacak. Asgari ücret yüzde 30 artırılacak. Emeklilere aylık 100 liralık artışın bütçeye maliyeti 10,5 milyar lira olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2015 Salı
Güncelleme: 19:34 - 5/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün toplumun birçok kesimine yönelik seçim beyannamesi ile açıkladığı destekler sayesinde vatandaşların sosyal yaşamları rahatlatılırken, üzerlerindeki yükler de düşürülecek. Bu çerçevede tarım kesimine toplamda 2,5 milyar liralık destekleme yapılacak. Emeklilere aylık 100 lira, genç girişimcilerin işyeri kurarken getireceği projelere de 150 bin lira destekleme yapılacak.Başbakan Davutoğlu'nun beyannamesinde dikkati çeken en önemli girişim esnaf, çiftçi gibi üretim faaliyeti olan kesimlere yönelik maliyet azaltıcı adımların bulunması olduğu görüldü. Bunların başında, yeni işletmelerin pazara girişlerinin kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla yeni ortak yerleşim ve tesis paylaşımına ilişkin usul ve esaslar belirlenmesi oldu.



ASGARİ ÜCRET % 30 ARTIRILIYOR


Döviz kurunda son aylarda yaşanan yüzde 30 oranındaki artışlar nedeniyle Türk Lirası'ndaki alım gücünün zayıfladığına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda bugün bin lira olan asgari ücret de yüzde 30 artırılarak, bin 300 liraya çıkarılacak. Bu miktar ayrıca, çalışan işçilerin çalıştıkları ortamdaki risk grubuna göre de artacak.



KOSGEB'DEN PROJELER


Genç girişimcilerin işyeri kurmaları için 150 bin lira destekleme yapılacak. Genç girişimcilerin, getireceği projelerden fizibl olanlarına KOSGEB yeni bir proje başlatacak. Buna göre, 50 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi ile toplamda 150 bin lira destekleme verecek.



3,5 MİLYON HEKTAR TOPLULAŞTIRILACAK


Çiftçinin elinde ekilecek alanların artırılması amacıyla, 3,5 milyon hektar alanda toplulaştırma öngörülüyor. Bunun maliyetinin ise 2,5 milyar lira olması öngörülüyor. Böylece tarımsal üretim için önemli parasal kaynak tutan yatırım ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi sağlanacak.



Gümrük maliyeti düşürülecek




Gümrük işlemlerinin daha kolay ve hızlı yapılabilmesi ile firmaların lojistik maliyetlerinin düşürülmesine katkı amacıyla, mevcut kara hudut kapıları modernize edilecek, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük tesisleri yapılacak. Böylece maliyetlerin düşürülmesi sağlanacak.



Üniversiteli polisin göstergesi 3 bin lira


Polis teşkilatı mensuplarının emekli maaşlarında önemli bir artış sağlanacak. Bugün üniversite mezunu olan ve 2200 ek gösterge üzerinden emekli maaşları hesaplanan bu kesimlerin ücretleri 3000 ek göstergeye çıkarılacak.



KOBİ'lere belge desteği geliyor


Yeni bir ürün ve teknoloji geliştiren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) en çok kaçındığı standart ve patent belge ücretlerini de artık devlet karşılayacak. KOBİ'lerin TSE ve patent belgelerinin maliyetleri düşürülecek.



Seraların elektriğine sulama suyu tarifesi




Seralarda üretim yapan çiftçinin maliyetlerini düşürecek önemli bir adım da, kullanacakları elektrikte gerçekleştirilecek. Seralara ticarethane elektrik fiyatı yerine sulama suyu elektrik tarifesi uygulanacak.



Ankara-İstanbul arası 1,5 saate düşecek


Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında gerçekleştirilecek proje ile Ankara-İstanbul arasında mevcut yüksek hızlı tren (YHT) ile 3,5 saate düşen mesafe daha da kısaltılacak. Daha yüksek hızlı tren projesi ile Ankara-İstanbul arasının 1,5 saate düşürülmesi planlanıyor.



Tarım kesimine 2,5 milyar TL




Tarım kesimine toplamda 2,5 milyar liralık destekleme verilecek. Gübre ve yemde KDV'nin kaldırılmasıyla, çiftçinin KDV'ye ödediği 2,1 milyar liranın çiftçinin cebinde kalması sağlanacak. 2015'teki hibe desteği tutarı 10 milyar lira olacak. Genç çiftçilerin projelerine ise 30 bin lira karşılıksız destekleme yapılacak.






#Genç girişimciler
#Ahmet Davutoğlu
#Asgari ücret
#Yap-İşlet-Devret
9 yıl önce