|

Jüri hazır sıra ödülde

Deutsche Bank tarafından bu yıl İstanbul metropolitan alanı içerisindeki bir projeye verilecek 100 bin dolar tutarındaki “Deutsche Bank Urban Age ödülünün sahibini seçecek jüri üyeleri belirlendi. Jüride Çağlar Keyder, Behiç Ak ve Arzuhan Doğan Yalçındağ da yer alıyor

Ertan Altan
00:00 - 25/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:46 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Jüri hazır sıra ödülde
Jüri hazır sıra ödülde

Kentlerin gelecekteki yaşamını şekillendiren projelere destek veren uluslararası kuruluş Deutsche Bank Urban Age, kentsel tasarım alanında İstanbul'da yapılacak yarışmanın jürisini belirledi. Yarışmanın yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bağımsız İstanbul jürisinde, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TEN Arquitectos & Miller Kurucusu ve Pennsylvania Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Enrique Norten, Washington DC Eski Belediye Başkanı ve Primum Public Realty Trust CEO'su Anthony Williams, Türkiye'nin sosyo kültürel ve politik yapısının global dünyadaki yerini irdeleyen yapıtların sahibi Prof. Dr. Çağlar Keyder, Cumhuriyet Gazetesi'nde “Kim Kime Dum Duma” adlı köşede karikatür çizen Behiç Ak ve Mimarlar Tasarım ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Kurucu Üyesi Han Tümertekin yer alıyor. Jüri başkanlığını ise Urban Age Direktörü & Mimarlık ve Planlama Profesörü Ricky Burdett üstleniyor.


KAZANAN KENTLER

“Deutsche Bank Urban Age Award”, Deutsche Bank Alfred Herrhausen Society ve London School of Economics and Political Science işbirliği ile dünya kentlerinin geleceğini konu alan araştırmaların yürütüldüğü Urban Age Projesi kapsamında gerçekleştiriliyor.

“Deutsche Bank Urban Age Award”, kentlerde yaşayan dünya nüfusunun yarısının karşı karşıya kaldığı problemlerin fark edilmesi ve yaratıcı çözümlerin desteklenmesi amacıyla veriliyor. Bu nedenle ödül, bölge sakinlerinin gündelik hayatını kolaylaştıran ve yaşam çevresini iyileştiren projeleri gün ışığına çıkarmayı hedefliyor. “Deutsche Bank Urban Age Award” kentlileri, yerel yönetimleri, özel sektör kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiriyor. Ödül, “Kentleşme Çağı” olan 21. yüzyılda halkın, yaşadıkları şehirlerde aktif rol üstlenmelerini ve ortak sorumluluk almalarını teşvik ediyor. 2007 yılında Hindistan'ın Bombay (Mumbai) kentinden iki projeyi, 2008'de ise Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki bir projeyi ödüllendiren yarışmaya İstanbullular bu yıl 11 Eylül 2009 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek ödüle layık görülen proje, 4 Kasım 2009 günü yapılacak törenle açıklanacak.


Prof. Ricky Burdett, çalıştıkları diğer şehirlerdeki dönüşüm suronlarını anlattı. Bu yıl Oscar ödülü alan Slumdog Millioner filminin çekildiği Bombay'ın Darawi bölgesinde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Burdett, Darawi örneğinde olduğu gibi birçok yerde de sorunlar yaşadık diyerek tecrübelerini anlattı: “Elbette başka yerlerde dönüşüm sorunları mevcut. Ama bazı yerlerde daha yoğun bazı yerlerde daha az. Özellikle planlama demokrasinin eksik olduğu yerlerde kentsel tartışmalar hep devam eder.”

Birinciyi nasıl bir ödül bekliyor?

Son katılım süresi 11 Eylül olan yarışmanın ödülü 100 bin Amerikan Dolardır. Para ödülü, projenin gelişimine ve toplumsal dönüşüme katkıda bulunmayı ve projenin devamlılığına destek olmayı hedefliyor. Para ödülünün dışında Urban Age Projesi kapsamında, yarışmayı kazanan proje sahipleri Urban Age'in bir sonraki kenti olan Chicago'ya davet edilerek burada gerçekleşecek olan organizasyonu ve yarışmayı kazanan sivil girişim projelerini tanıma fırsatı bulabileceklerdir. Proje sahipleri bu sayede Urban Age ile başlattıkları açılımlarını, uluslararası bir sivil toplum ağına aktarma görevini de birinci elden oluşturabilecekler. İstanbul törenine davet edilen Sao Paulo kentinin proje birincileri, 7 Kasım'da İstanbul'un dereceye giren proje veya proje sahipleri ile bir workshop buluşması gerçekleştirecek.



15 yıl önce