|

Paralı asker korkusu

Venezuela’da seçilmiş Nicolas Maduro yönetimine karşı ABD merkezli darbe girişiminde ülkede iç savaş çıkarmak için paralı askerlerin kullanılmasından endişe ediliyor. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ABD’nin Latin Amerika’da geçmişte yürüttüğü gerilla operasyonlarına atıfta bulunup, paralı askerler konusunda uyardı.

Haber Merkezi
04:00 - 26/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:57 - 26/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
​Ülke genelinde yaşanan protesto ve şiddet olaylarında 268 kişi gözaltına alındı. Muhalif kaynaklar olaylarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. ​
​Ülke genelinde yaşanan protesto ve şiddet olaylarında 268 kişi gözaltına alındı. Muhalif kaynaklar olaylarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. ​

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ülkesindeki darbe girişiminin Washington merkezli yazıldığını ve yönetildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Arreaza, “ABD’nin darbe girişiminin arkasında” olduğuna yönelik açıklamalara tepki göstererek, “Başkan Trump’ın yönetimi darbe girişiminin arkasında değil, aksine önünde, ön ucundaydı, senaryoyu hem Venezuelalı sağcılara, hem de ABD’nin talimatlarına uyan uydu devletlere dikte etti” değerlendirmesini yaptı. Rusya merkezli Sputnik haber sitesine konuşan Arreaza, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in “Bu yarımkürede darbenin olmadığı tek ülke ABD’dir, çünkü Washington’da ABD Büyükelçiliği yok” sözünü de hatırlatmayı ihmal etmedi


SAVAŞ ÇIKARTACAK

Bazı hükümetlerin Latin Amerika’da savaş çıkartmaya çalıştıklarına dikkat çeken Arreaza, halklar arasındaki dayanışmanın böyle bir hadiseye izin vermeyeceğini belirtti. Ancak Arreaza, ABD’nin Latin Amerika’da geçmişte yürüttüğü gerilla operasyonlarına atıfta bulunarak, ‘Çatışmalarda, paralı asker ve oluşumları kullanma girişimlerine’ karşı uyarıda bulundu. Washington, önceki gün yaptığı açıklamada, “tüm seçenekler masada” sözleriyle askeri müdahale imasında bulunmuştu.

SİRK SAHİBİ VE TAKİPÇİLERİ

Arreaza, Venezuela’ya karşı yürütülen darbe girişimi de sirke benzetti. Venezuela Dışişleri Bakanı, “Bir atasözünün dediği gibi sirkin sahibinin kim olduğunu bilmek gerekir. Başkan Maduro dün sirkin sahibi olan ABD ile ilişkilerini kesti. İtaat eden uydu hükümetler, (sirk) sahibinin talimatlarına göre hareket ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Tezgah önceden kurulmuş

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, muhalif lider Juan Guaido’nun başkanlığını ilan etmeden bir gece önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından arandığını yazdı. Gazetedeki habere göre Pence, Guaido’ya “ABD’nin desteği seninle” mesajı verdi. Haberde, ABD’li bazı yetkililerle Guaido ve çalışma ekibi arasında son birkaç haftadır gizlice üzerinde çalışılan bir planın bu telefonla zirve noktasına ulaştığı ve ertesi gün Guaido’nun harekete geçtiği kaydedildi.

  • Maduro’dan Türkiye’ye teşekkür
  • qVenezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalif lider Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi karşısında verdikleri destek için Türkiye, Rusya ve Çin’e teşekkür etti. Sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela’nın yalnız olmadığını vurgulayan Maduro, “Rusya, Çin, Türkiye ile diğer hükümetler ve dünya halklarına, Venezuela’nın yasal olarak kurulmuş hükümetine verdikleri sağlam destek açıklamalarından dolayı müteşekkirim. dedi..
  • Rusya ile derin işbirliği
  • Öte yandan Maduro, ABD ile diplomatik ilişkiler dışında petrol satışı dahil diğer ilişkilerin devam edeceğini açıkladı. Rusya ile ilişkilere de değinen Maduro, “Rusya ile yıllar önce sahip olduğumuz askeri işbirliğine derinlemesine devam edeceğiz. Büyük bir güç olarak Rusya’nın tüm desteğine sahibiz” dedi.

İlhan Omar’dan cesur açıklama

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi İlhan Omar, ABD’nin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanımasına atıfta bulunarak “Venezuela’daki ABD destekli darbe, (Venezuela halkının) karşılaştıkları korkunç sorunlara çözüm değil” ifadesini kullandı. Temsilciler Meclisi Üyesi Omar, Venezuela’daki gelişmelere ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Venezuela’da aşırı sağcı muhalifleri başa getirme çabası içinde olduğunu vurgulayarak bu adımın Venezuela’daki şiddeti artıracağını ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını belirtti.

Büyükelçilik personeli yolcu


ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’daki ABD Büyükelçiliğinde ikinci derecede görevli personeline ülkeyi terk etmesi talimatı verdi. Talimata göre birinci derece diplomatların görevlerine devam edeceği belirtildi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, önceki gün halka seslenmiş ve ABD’nin Venezuela’ya darbe yapmaya çalıştığı gerekçesiyle ABD ile tüm ilişkileri kestiğini ve bu ülkenin diplomatlarına Venezuela’yı terk etmeleri için 72 saat süre tanıdığını açıklamıştı.

  • Rusya’dan macera uyarısı
  • Rusya’nın Washington Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından, Venezuela’ya “askeri müdahale” işareti veren ABD’ye uyarı geldi. Büyükelçilik hesabından, “Umarız Beyaz Saray, ABD halkının dikkatini duvar yapımı yüzünden ülkeyi kapatmanın sonuçlarından saptırma girişiminde bulunmaz. Suriye’de olduğu gibi Venezuela’da yeni maceralara girişilmez” mesajı yayımlandı. Rus medyası ise Rusya’nın gerekirse Venezuela’da hükümet ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmayı önerdiğini duyurdu. Arabuluculuk teklifinin, Rusya Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Bölümü Direktörü Şetinin Alexandr tarafından yapıldığı iddia edildi.
#Venezuela
#Nicolas Maduro
#ABD
#Paralı asker
#Jorge Arreaza
#Latin Amerika
5 yıl önce