|

135 milyarlık varlık barışı

Meclis’te görüşmeleri süren Vergi Barışı düzenlemesine “Varlık Barışı” da ekleniyor. Yurt dışındaki para, altın, döviz ve menkul kıymetlerini Türkiye’ye getirenler vergi incelemesinden muaf olacak. 135 milyar lira olduğu tahmin edilen yurt dışı varlıkların getirilmesi için 30 Kasım 2018’e kadar süre tanınıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelen varlığa yüzde 2 oranında vergi konulacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:30 - 10/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal

İki hafta önce açıklanan Vergi Barışı düzenlemesi genişledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Varlık Barışının da eklendiği Vergi Barışı düzenlemesi dün kabul edildi. Düzenlemeye göre 31 Temmuz’a kadar yurt dışından getirilen menkul varlıklar vergiden muaf oldu. Varlığını bu tarihten 30 Kasım’a kadar beyan edenler ise yüzde 2 oranında vergiye tabi olacak. Bu vergi 31 Aralık 2018’e kadar ödenecek.

Yeni Şafak’ın yaptığı yayınlarla dikkat çektiği düzenlemeyle ilgili konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yurt dışındaki para, altın, döviz gibi yatırımları olan vatandaşların Kasım ayı sonuna kadar bankalar ve aracı kurumlara bildirerek Türkiye’ye getirenlere kolaylık sağlayacakları müjdesi vermişti. Anadolu Ajansı’nın ‘Editör Masası’na konuk olan Ağbal, düzenlemeden yararlanacak vatandaşların, bunları Türkiye içerisinde istedikleri gibi tasarruf edeceklerine de işaret etti. Ağbal, daha önce de böyle bir uygulama yapıldığını belirterek, bunun o uygulama ile eşdeğer olduğunu dile getirdi.

KÂRDAN STOPAJ KESİLMEYECEK

Bu kapsamda yurt dışındaki menkul varlıklarını Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, yüzde 2’si oranında bir vergi verecekler. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri ise Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan menkul kıymetlerini 31 Temmuz’a kadar vergisiz, 30 Kasım 2018 tarihine kadar ise yüzde 2 vergisini ödeyerek kanuni defterlere kaydedebilecekler. Bu varlıklar, vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın (kar payı stopajına tabi olmadan) işletmeden çekilebilecek.

  • SIKINTILI CÜMLE KALACAK MI?
  • Geçen yıl yapılan benzer düzenleme, “Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, ‘başkaca bir neden ile gerekli olması hâli saklı kalmak üzere’ sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı inceleme yapılmayacak” şeklindeki ifade nedeniyle ilgi görmemişti. Cümlenin ardından “…Ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilmeyecek” denilmesine karşın ilgi olmamış, düzenlemeden istenilen sonuç elde edilememişti.

TASARRUF İHTİYACINA ÖNEMLİ KAYNAK

Ekonomi kurmayları ise ciddi bir tasarruf ihtiyacı olan ekonomi için 135 milyar tutarında olduğu tahmin edilen yurt dışındaki varlıkların getirilmesi ve sisteme konulması açısından varlık barışının öneminin son günlerde biraz daha öne çıkmaya başladığına dikkat çekti.


İş dünyasının iki önemli talebiydi

TBMM’de kabul edilen vergi barışı düzenlemesinin Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde ilk olarak matrah artırımına 2017 yılının eklenmemesi iş dünyasında soğuk duş etkisi yapmıştı. İkinci olarak bu varlık barışı düzenlemesinin olmamasıydı. Çünkü düzenleme 19 Ağustos 2016 yılında çıkarılan 6736 sayılı düzenleme ile getirilmişti. Ve geçen yıl 30 Haziran 2017 tarihine kadar süresi uzatılmıştı. Ancak düzenleme tereddütler doğuran ifadeler nedeniyle ilgi görmemişti. Bu iki konuda iş dünyası temsilcileri Yeni Şafak’a beklentilerini dile getirmişti. 2 Mayıs 2018 tarihli Yeni Şafak’ta “Varlık Barışı da bekleniyor” başlıklı haber ile konunun hassasiyetine dikkat çekilmişti. Dün de “Beyaz bir sayfa için 2017 şart” başlığı ile matrah artırımına ilişkin beklentiler Yeni Şafak’ta yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal dün hem 2017 yılına ilişkin matrah artırımı kararı aldıklarını, hem de tasarrufları artıracak olan varlık barışını da yeniden getireceklerini açıklayarak piyasaların taleplerinin önceliğine önem verdikleri mesajını verdi.

İŞTE DETAYLAR

* 31 Temmuz’a kadar getirilen varlıklar vergiden muaf.

* 1 Ağustos-30 Kasım 2018 arasında beyan edilen varlığın yüzde 2’si oranında bir vergi tahsil edilecek.

* Bildirimde bulunma tarihinden sonra 3 ay içerisinde de bu varlığı Türkiye’ye getirecek.

* Varlığını Türkiye’ye getiren vatandaş, bunu işletmesine dahil ederse herhangi bir vergi incelemesiyle muhatap olmayacak.

* Varlık üzerinden ilave bir vergi borçlanması yapılmayacak, kazancın hesabına dahil edilmeyecek.

* Vatandaş ayrıca, isterse yurt dışından getirdiği bu varlığı daha sonra işletmeden çekebilecek.

* İşletmenin yurt dışından aldığı bir kredi varsa ve aynı zamanda yurt dışında da varlığı varsa, ‘ben yurt dışındaki mevcut varlıklarımı işletmemin yurt dışındaki kredi ödemesinde kullanayım, Türkiye’ye getirmeyeyim’ derse buna da imkan sağlanacak.

* Sermaye avansı mahsubunda bulunan varlıklar kullanılabilecek.

* Vatandaşlar ve işletme sahipleri yurt dışında bulunan para, döviz, altın ve menkul kıymetlerini Türkiye’ye getirip ekonomiye, işletmelerine dahil ederek hem sermayelerini artıracaklar hem de bilançolarını güçlendirecekler.

#Varlık Vergisi
#Vergi Barışı
#Ekonomi
#Naci Ağbal
6 yıl önce