|

2017 matrahı için son fırsat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan son yapılandırma düzenlemesinde mükelleflerin 2017 yılına ilişkin matrah artırımı ile ilgili düzeltme beyannamesi verme imkanı bulunuyor. Düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandığı gün bu imkan ortadan kalktığı için işletmelerin elini çabuk tutması gerekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/05/2018 Salı
Güncelleme: 00:58 - 15/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Yeni Şafak dikkat çekti.
Yeni Şafak dikkat çekti.

2017 yılı gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı TBMM’de düzenlemeye mayısın ikinci haftası gibi eklendi. Ancak mükellefler beyannamelerini 30 Nisan’da verdi. Son dakikada 2017’ye matrah artırımının getirilmesi, önceden vermiş oldukları beyannameden dolayı mükelleflerin kafalarında ‘geç mi kaldık’ sorusunu oluşturdu.

Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, 2017 yılına ilişkin gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi verenlerin kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmadan önce vergi dairelerine verecekleri düzeltme beyannamelerinin geçerli olacağını belirtti.

MATRAH İNDİRİMİ İNCELEMEYE GİDER

Mükelleflerin kafasında, verdikleri gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde yanlışlıkla yüksek bildirim yaptıkları durumda matrahı düşürücü bir düzeltme beyannamesi vermeleri halinde nasıl bir yolun izleneceğine ilişkin sorular olduğu da belirlendi. Bu durumdaki düzeltme beyannameleri incelemeye gideceği için, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanma süresinden sonra sonuçlanacağına da vurgu yapılıyor. Bu durumdaki mükelleflerin indirim düzeltmesinin hemen olmayacağı kaydediliyor. Kanun çıkıncaya kadar matrahı azaltma beyannamesi veren mükelleflerin taleplerinin karşılanması inceleme nedeniyle neredeyse imkansız hale gelecek.

  • Yeni Şafak dikkat çekti
  • Gelir ve kurumlar vergisindeki matrah artırımı 2013-2016 dönemini kapsayacak şekilde 4 yılla sınırlıydı. 2017 yer almıyordu. Diğer matrah artırımları 2013-2017’yi kapsayacak şekilde 5 yıllıktı. Yeni Şafak’ın yayınlarının ardındın konu; son dakikada 2017 yılına ilişkin gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı eklendi.

#Matrah
#Maliye
6 yıl önce