|

Çalışma hayatına bölge ayarı

AK Parti seçim beyannamesinde tüm toplum kesimlerinin iş, çalışma, emeklilik ve eğitiminde ‘devrim’ niteliğinde düzenlemeler var. Yeni dönem esnek çalışmayı esas alan mekanizmalar hayata geçirilecek. Nitelikli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti üretilmesi için sektörel ve bölgesel risk analizleri yapılacak. İş kazası olmayan işletmelere teşvik getirilecek. Çocuk işçiliğiyle mücadele ciddi adımlar atılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:20 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni dönem esnek çalışmayı esas alan mekanizmalar hayata geçirilecek.
Yeni dönem esnek çalışmayı esas alan mekanizmalar hayata geçirilecek.

AK Parti seçim beyannamesi; tüm toplum kesimlerinin iş, çalışma, emeklilik ve eğitiminde ‘devrim’ niteliğinde düzenlemeler içeriyor. Yeni dönemde iş kazalarıyla ilgili çok daha önemli bir uygulama hayata geçirilecek. Buna göre, önümüzdeki dönem esnek çalışmayı esas alan mekanizmalar hayata geçirecek, nitelikli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti üretilmesi için sektörel ve bölgesel risk analizleri yapılacak. Böylece örneğin inşaat işlerinde yaşanan kazalarda her bölgedeki oluş şekline göre risklerin neleri içerdiği belirlenecek. Ardından bölgesel olarak çalışma hayatında inşaat sektöründe riskin minimize edilmesi yeni önlemler getirilecek. İş kazalarının önlenmesi için de işletmelere teşvik modellemesi getirilecek. Bölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası olmayan 10’dan fazla çalışanı bulunan çok tehlikeli işyerlerine teşvik uygulaması başlatılacak. Uygulamanın temel hedefinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının minimize etmek.

SANAL GERÇEKLİK KAZALARI AZALTACAK

İş sağlığı ve güvenliği konusunda iş birliklerinin geliştirilmesi ve toplumun tüm kesimlerinde güvenlik kültürünün yaygınlaştırılması da önümüzdeki dönemin temel hedefleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda da Türkiye’nin birçok ilinde ‘Sanal Gerçeklik Merkezi’ kurulacak. Merkezdeki eğitimlerle iş kazaları ve meslek hastalıkları sanal ortamlarda oluşturulacak.

YURT DIŞINDAKİ ‘BEYİNLER’ YURDA ÇEKİLECEK

Nitelikli işgücünün Türkiye’ye getirilmesi amacıyla aktif politikaların sayası daha da artırılacak. Bu kapsamda yurt dışı uluslararası işgücündeki gelişmelerin yanı sıra, yurt dışındaki Türk işgücündeki gelişmeleri de takibe alacak bir izleme ve değerlendirme sistemi kurulacak. Sistem ile dünyanın neresinde nasıl bir gelişme varsa, içerisinde yer alan ‘Türk beyin gücü’ ile temasa geçilecek. Bu cevherlerin Türkiye çekilmesi için ikili işgücü anlaşmalarının sayısı artırılacak, nitelikli işgücünün Türkiye’ye çekilmesi sağlanacak.

KUPON YÖNTEMLE 10 BİN LİRA

İŞKUR kaynaklı olarak ‘Kupon Yöntemi’ uygulaması hayata geçirilecek. Söz konusu yöntem ile nitelikli işgücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde kendini geliştirmek, yetiştirmek isteyen gençlerin, istediği zamanda, istediği formatta eğitim almasını sağlayacak şekilde gence 10 bin liralık bir kupon verilecek. Uygulama ile ne zaman, hangi şartlarda eğitim almak istiyorlarsa kararı genç kendisi verecek. Vatandaşların beceri, demografik durum, sosyal statü ve benzeri özellikleri doğrultusunda profil temelli nitelikli danışmanlık almaları da sağlanacak. Bunun için de önümüzdeki 5 yıllık dönemde 20 milyon kişiyle birebir görüşme yapılması hedefleniyor.

  • ÇOCUK İŞÇİ DRAMINA SON
  • ‘Ucuz ve köle ücret politikasının’ hedefi olan çocuk işçiliği ile güçlü bir mücadele başlatılacak. Bu alandaki çalışmalara hız kazandırmak adına 81 ilde çocuk işçiliğiyle mücadele birimleri oluşturulacak. Çocuk işçiliğinin yoğun yaşandığı mevsimlik tarım işlerinde bu drama ciddi önlemler getirilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerin yaşam ve çalışma şartlarını iyileştirecek yeni projeler de ülke genelinde hayata geçirilecek.

KADINLARA KARİYER DANIŞMANLIĞI

Gençlerin ve kadınlara nitelikli meslekler sağlayacak yeni eğitim programları da önümüzdeki dönem hayata geçirilecek. Gençlere ve kadınlara yönelik kariyer danışmanlığı hizmetleri daha da yaygınlaştırılacak. Ayrıca, gençlerin katılacağı siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin mesleklerine yönelik işbaşı eğitim programları düzenlenecek.

#AK Parti
#Ekonomi
#Kalkınma
6 yıl önce