|

Elektrikli araçta MTV tartışması

Elektrik motorlu araçlar için Maliye Bakanlığı’nın torba tasarısında yüzde 25 oranında MTV getirmesi kafaları karıştırdı. Otomotiv üreticileri elektrik motorlu araç üretiminde ağırlığın motosiklet olduğuna dikkat çekerken bu durumun önümüzdeki dönemde yatırım iştahını kıracağı endişesi dile getirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2018 Thursday
Güncelleme: 00:45 - 15/02/2018 Thursday
Yeni Şafak
Elektrikli otomobilde Motorlu Taşıt Vergisi tartışması yaşanıyor.
Elektrikli otomobilde Motorlu Taşıt Vergisi tartışması yaşanıyor.

Elektrik motorlu araçların üretiminin teşviki ve tüketiminin yaygınlaştırılması kapsamında yüzde 3 olarak öngörülen ÖTV’nin haricinde yeni vergi beklenmezken, Maliye Bakanlığı’nın torba tasarısında yüzde 25 oranında motorlu taşıtlar vergisi (MTV) getirmesi kafaları karıştırdı. Otomotiv üreticileri elektrik motorlu araç üretiminde ağırlığın motosiklet olduğuna dikkat çekerken bu durumun önümüzdeki dönemde yatırım iştahını kıracağı endişesi dile getirildi. Elektrik motorlu otomobil sayısının ise motosiklet sayısının 10’da 1’i olduğunu belirttiler. Maliye’nin yüzde 3 özel tüketim vergisi (ÖTV) dışında öngördüğü yüzde 25 MTV’nin eski model araçlara da uygulanacağına işaret ederlerken, bu durumun önümüzdeki dönemde yatırım iştahını kıracağı endişesi dile getirildi.

İMALAT SANAYİ DESTEKLENİYOR

Bu arada, düzenleme ile 6 kW gücündeki elektrik motorlu araçlarda yüzde 25 oranında MTV getirilirken, koltuk sayısına göre elektrik motorlu otobüslerde ve yük ağırlığına göre elektrik motorlu kamyonlarda MTV düşmüş olacak. Mevcut durumda bu grup araçlarda MTV koltuk sayısına veya yük kapasitesine göre daha yüksek alınıyordu. Onlarin da MTV oranlari yüzde 25 olmuş oldu. Maliye Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu torba tasarıyla imalat sanayindeki yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 sonuna kadar KDV istisnası getirilmesi piyasalar tarafından olumlu nitelendirildi. Bu kapsamda Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde bulunanların makine ve alımları da bu kapsama girecek. Yine 16+1 kişilik koltuk sayısına sahip minibüs sınıfında olan araçlara çıkarılan otobüs sınıfı MTV düzenlemesi de sona erdiriliyor. Minibüs esnafını doğrudan olumlu etkileyen bu düzenlemede esnaf artık minibüs sınıfı MTV ödeyecek.

İKİ OLUMLU BİR OLUMSUZ DURUM OLDU

Her iki olumlu durumun MTV, ÖTV ve KDV türü vergilerde bir kayıp oluşturacağına dikkat çeken otomobil üreticileri ise bu kapsamda silindirleri bulunmadığı için herhangi bir içten yanmalı motora sahip olmayan elektrik motorlu araçlar güç kaynakları akü (batarya, pil) olduğu için bugüne kadar MTV’ye tabi tutulmadığını hatırlattılar. Şimdi getirilen düzenleme ile bu durumun değişeceğini, elektrikli otomobillere MTV yolunun açıldığını kaydettiler.

MOTOSİKLET SAYISININ 10’DA 1’İ

Üreticiler, mevcut durumda elektrik motorlu araçlarda ağırlığın motosiklet grubunda olduğunu da belirtiler. Elektrik motorlu otomobil sayısının motosiklet sayısının 10’da 1’i olduğunu dile getiren üreticiler, “Ancak esas amacın karbon salınımını azaltmak, ithal ağırlıklı petrol tüketiminin düşürülmesi ile cari açığın indirilmesi olduğu bir planlama vardı. Alınan bir kararla bu araç segmentinde de yüzde 25 MTV’nin getirilmesini anlayamadık” dediler.

Üretim ve tüketimin iştahı kapanabilir

Maliye Bakanlığının, elektrikli otomobillere de MTV öngörmesini ‘yeni vergi arayışı olarak mı nitelendirmek gerek’ sorusunu yönelten üreticiler, ancak araç sayısının azlığı dikkat alındığında elde edilecek vergi miktarı ile ilgili olarak ‘Maliye’nin attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyecek’ yorumunu yaptılar. Üreticiler, yeni adımla bu araç grubunda hem üretim hem de tüketim iştahını yitirilebileceğine dikkat çektiler.

#Motorlu Taşıt Vergisi
#MTV
#Elektrikli Araç
6 years ago