Elektrikte serbest tüketici düzenlemesi

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0015/04/2017, Cumartesi
G: 15/04/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
8,4 milyon serbest tüketici
8,4 milyon serbest tüketici

Serbest tüketicilerin, elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmalarda yeni bir düzenlemeye gidiliyor. 12 Mayıs 2017'ye kadar kamuoyundan toplanacak görüşlerin ardından EPDK, düzenlemeye son şeklini verecek. Anlaşmalar 2 yılla sınırlı tutularak tüketicinin aynı tedarikçiye bağımlı olmasının önüne geçilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), serbest tüketici hakkına sahip 8,4 milyon kişiyi ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiyor. Serbest tüketicilerin elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmaların esaslarını belirleyecek düzenlemeyle ilgili EPDK, 12 Mayıs 2017'ye kadar kamuoyundan görüş toplayacak. Düzenlemede tüketici ile tedarikçi arasındaki anlaşmalar 2 yılı geçemeyecek. Böylece tüketicinin aynı tedarikçiye bağımlı olmasının önüne geçilecek.

2017 yılı itibariyle serbest tüketici olma limiti 2.400 kwh ve üzerine ulaştı. Serbest tüketicilerin tedarikçi firmalar tarafından kandırılabilme ihtimalini de göz önünde bulunduran EPDK, düzenlemeyle ilgili paylaştığı bilgi notunda, “Uygulamada ikili anlaşmaların, bu anlaşmaları düzenleyen tarafı oluşturan tedarikçilerin bir kısmı tarafından dürüstlük kurallarına ve menfaat dengelerine aykırı bir biçimde düzenlendiği ve bu suretle tüketici mağduriyetlerine yol açıldığı gözlemlenmiştir” uyarısı yaptı.

ÖNLEYECEK DÜZENLEME

Bu çerçevede hazırlanan düzenleme ile ikili anlaşmaların temel esasları daha açık ve net bir hale getiriliyor. Belirli süreli anlaşmalara süre sınırı konuluyor. Tüketicinin böylece sürekli aynı tedarikçiye bağlı kalması önleniyor. Tedarikçilerin de tüketici piyasasını tekellerinde tutması engelleniyor. Düzenleme ile tedarikçilerin tüketicilerle ikili anlaşma yaparken çeşitli adlar altında ilave bedelleri sözleşmeye yazmalarının önüne geçiliyor.

Düzenleme kapsamında ikili anlaşmalar belirsiz veya belirli süreli olabilecek. Ancak, belirli süreli ikili anlaşmanın süresi iki yılı aşmayacak. Belirli süreli anlaşma, taraflardan herhangi biri tarafından feshedilmediği takdirde, aynı koşullarda belirsiz süreli anlaşmaya dönüşecek. İkili anlaşma yazılı şekilde iki nüsha olarak düzenlenecek. Bu nüshalardan biri anlaşmanın yapıldığı anda tüketiciye verilecek. Belirli süreli anlaşma, sürenin sonunda feshedilmediği takdirde yenilenmiş sayılacak. Ancak, yenilenmiş sayılan dönem de dâhil, belirli süreli anlaşmanın süresi 2 yılı aşamayacak.

İKİ FATURA ÖDENMEZSE SÖZLEŞME BİTER

Tüketici kendisine gelen faturalardan üst üste ikisini ödememesi halinde tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. Ya da tüketicinin düzenlenen faturalardan bir yıl içerisinde üç faturayı son ödeme tarihine kadar ödememesi halinde de tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. Tedarikçiler, tüketicinin şikayetlerinin iletilmesini kaydedecek, kendisine iletilecek talepleri 15 gün içerisinde sonuçlandırarak, tüketiciyi bilgilendirecek. Faturaların kredi kartı ile ödenmesine de imkan getiriliyor.

İkili anlaşmada enerji bedeli, aktif elektrik enerjisi bedeli olarak, Kurul onaylı tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan oluşacak. Tedarikçiler bu bedellerin dışında başka bedel uygulayamayacak.

#Serbest tüketici
#Elektrik
#EPDK