|

Gaz kaçağını japon yapıştırıcısıyla kapatanlar var

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nın 13 Aralık 2018 tarihli Kurul toplantısında doğalgaz iç tesisat onayı ve işletmeye alınması konusunda sertifika sahibi ile dağıtım şirketlerinin takip edeceği usul ve esaslara ilişkin yeni kararı dünkü Resmi Gazete’te yayımlandı.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 01:25 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Mustafa Yılmaz vatandaşları güvenlik konusunda uyardı.
Mustafa Yılmaz vatandaşları güvenlik konusunda uyardı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yapılan kontrollerde bazı iç tesisat firmalarının vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığının tespit edildiğini söyledi.

SERTİFİKA İPTALİ EDİLECEK

Doğalgaz tesisatında japon yapıştırıcısı olarak adlandırılan siyanoakrilat ve benzeri standart dışı maddelerin kullanıldığını belirlediklerini belirten Yılmaz, bu konunun şakaya gelmeyeceğini vurguladı. Yılmaz, “Son toplantıda ciddi kararlar aldık. İşini doğru yapmayan firmalar için sertifika iptali ve suç duyurusunda tereddüt etmeyeceğiz” dedi. Yılmaz, dağıtım şirketinin izni olmadan gazlı hatlara müdahale edildiğinin ve tesisata müdahale edilerek kaçak doğal gaz kullanımına neden olunduğunu belirledikleri dile getirildi.


Vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokacak uygulamaları önlemek için sert yaptırımlar getirildi. Buna göre; sertifika sahibinin, dağıtım şirketinin izni olmadan gazlı hatlara müdahale etmesi halinde, dağıtım şirketinin durumu ispatlayıcı somut bilgi ve belgelerle Kuruma bildirerek sertifikasının iptalini isteyebilecek. Yine EPDK, ilgili sertifikanın doğrudan iptaline karar verebilecek.

  • UYGULAMA NASIL?
  • Doğal gaz tüketicileri evlerinin iç tesisatlarını kendi anlaştıkları yetkili iç tesisat firmalarına yaptırıyor. Dağıtım şirketleri, müşteriler tarafından yaptırılan iç tesisatı kontrol ediyor ve dağıtım şirketi tarafından onay verilmesi halinde gaz kullanımı açılıyor. Eğer iç tesisatta dağıtım şirketi tarafından doğal gaz kaçağı veya başka bir uygunsuzluk tespit edilirse, kaçakların giderilmesi ve uygunsuzlukların düzeltilmesi için süre veriliyor, sonrasında tekrar tesisat kontrolü yapılıyor.
#Doğalgaz
#Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu
#Mustafa Yılmaz
5 yıl önce