|

Güçlü büyüme için teşvikler sürsün

Birçok sektör için verilen teşviklerin süresi önümüzdeki ay doluyor. Sektör temsilcileri ekonomiyi canlı tutan beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkul sektöründeki teşviklerin sürmesini istiyor. Bunun için Maliye Bakanlığı’nın kapısını aşındıran iş dünyası, “İndirin vergiyi, büyütelim ekonomiyi” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:46 - 14/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Güçlü büyüme için teşvikler sürsün
​Güçlü büyüme için teşvikler sürsün

Hükümetin ekonominin canlandırılması, durgun seyreden bazı sektörlere hareket getirilmesi amacıyla geçici olarak uygulamaya koyduğu KDV, ÖTV ve tapu harcı indirimlerinde süre 30 Eylül 2017 tarihinde sona eriyor. Reel sektör temsilcileri, teşviklerin süresinin yılsonuna kadar uzatılmasını talep ediyor. Büyük konutlardaki ofis-işyeri, dükkan, rezidans gibi ticari ünitelerin de listeye dahil edilmesi isteniyor.

YILSONUNA UZATILSIN

Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, ekonomideki durgunluğu önleyen, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5’lik büyümenin önünü açan gayrimenkul, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde KDV, ÖTV ve tapu harcı indirimlerinde sürenin uzatılması için Ankara’da görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Görüştüğümüz iş dünyası temsilcisi TSK başkanları, 30 Eylül’de sona erecek destek süresinin yılsonuna kadar uzatılması için Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüştüklerini ifade etti.

Sektör temsilcileri, “İndirimlerden önceki vergi oranları yüksek. Her defasında bu oranların indirilmesini talep ediyoruz. Şimdi Maliye Bakanımıza ‘uzat süreyi büyüt ekonomiyi’ çağrısı yapıyoruz” dediler. Gayrimenkul, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik olarak yapılan bu KDV, ÖTV ve tapu harcı indirimlerinin, bu sektörlere çok olumlu yansıdığını dile getirilirken; gayrimenkul, beyaz eşya ve mobilya satışlarının ciddi oranda artarak ekonomide canlılık oluşturulduğu hatırlatıldı.

%7 BÜYÜME MÜMKÜN

Sektör temsilcileri ekonomideki canlılığın ilk çeyrekte yüzde 5’lik büyüme ile kendisini ispat ettiğine vurgu yaptılar. İndirim oranlarının bazı sektörlerde fiyatlara kısmen yansıtılması nedeniyle satışlardaki artışın beklentilerin aksine daha düşük oranda gerçekleştiğine işaret eden iş adamları, yüzde 7 büyümenin imkansız olmadığına dikkat çekiyor: “Eğer indirim oranları bazı sektörlerde doğrudan fiyatlara yansıtıldığı gibi diğer sektörlerde de kısmen fiyatlara yansıtılması yerine olduğu gibi yansıtılsaydı, büyüme yüzde 7’lere kadar çıkabilirdi.”

“KALICI OLSUN”

Satışları artıran indirim oranları sayesinde şirketlerinin cirolarının arttığına işaret eden sektör temsilcileri taleplerini şöyle sıralıyor: “Bu havanın devam ettirilmesini talep ettiğimizi Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a ilettik. Bu indirimlerin kalıcı olmasını istiyoruz. En azından bu yılın sonuna kadar süresinin uzatılmasında büyük fayda var. Durumu değerlendireceklerini belirttiler. Kalıcı olmasına şimdilik sıcak bakılmadığını hissettik. Ancak yılsonuna kadar uzatılması konusunda itiraz edilmedi.”

Dört ayaklı teşvik canlı tuttu

Hükümet, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut satışlarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürerek konutların satışını hızlandırmıştı. Beyaz eşya ve bazı elektrikli ev aletlerinde ise yüzde 6-7 oranındaki özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfıra indirmişti. Bir destek de mobilya sektöründe yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 8’e geriletilmesi ile vermişti. Ayrıca, tapu işlemlerinde konut ve işyeri devir ve iktisaplarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınan binde 20 oranındaki tapu harcı da binde 15’e düşürülerek alım satım maliyetleri aşağıya çekilmişti.

Ofis ve dükkanlar da dahil olsun

İş adamlarının Bakan Ağbal’dan 150 metrekare üzeri konutlardaki KDV indiriminin ofis-işyeri, dükkan, rezidans gibi ticari üniteler için uygulanması için de talepte bulundukları öğrenildi. İş adamları bu taleplirini şöyle gerekçelendiriyor: “Büyük konutlarda yüzde 18 KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi, bu konutların satışını artırdı. Stokların büyük bir kısmı eridi. Ancak, ofis, işyeri, dükkan, rezidans gibi ticari ünitelerin tabi olduğu yüzde 18 KDV oranında indirime gidilmemişti. Böylece bu ürün gruplarının satışı durmuştu. Bu ürün gruplarında şimdi stoklar arttı. Yeni dönemde indirimle birlikte söz konusu bu ticari ünitelerin KDV oranının da yılsonuna kadar yüzde 8’e indirilmesini bekliyoruz.”

#Naci Ağbal
#KDV
#ÖTV
7 yıl önce