|

Hep yaz kalacağız

Gün ışığından daha fazla yararlanmak, böylece ithal edilen enerjiden daha çok tasarruf sağlamak için 7 ay kullanılan yaz saati uygulaması artık kalıcı hale geldi. Bundan böyle GMT+3 saat diliminin sürekli kullanılacağı Türkiye'de, kamu ve özel sektörün mesai saatlerinde 2,5 milyar liralık tasarruf öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2016 Cuma
Güncelleme: 22:55 - 8/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye kış döneminde saatlerin bir saat geri alınmasıyla uygulaması tarih oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasına her sene yıl boyu devam edilerek GMT+3 saat diliminde kalınacak. Bu uygulama ile sadece kamu personelinin sabah 08:00 ila akşam 17:00 arasındaki mesai saatleri için yılda 1 milyar lira tasarruf sağlanacağı hesap edildi. Bu oran özel sektörün kullandığı sabah 08:30 ila 17:30 ya da sabah 09:00 ila akşam 18:00 saatleri arasında ise yılda 2.5 milyar liraya çıkabilecek.



KARANLIKTA MESAİ YAPAN YOK



Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen “Yaz saati uygulamasının artık kalıcı olması” ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kapsamlı çalışma hazırladı. Çalışmada Türkiye'nin gün ışığından en fazla yararlanacağı mesai saatleri ortaya çıkarıldı. Uygulamadaki mesai saatlerine göre ne kadar elektrik kullanımından tasarruf edileceği hesaplandı.



TÜKETİCİNİN KAZANCI 977 MİLYON LİRA


İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç Raporunda gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08:00-17:00 olarak belirlendi. Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, bu saatler için Türkiye toplam elektrik tüketiminde %1,32 yani 2,3 kWh tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon lira olarak hesaplandı.



*Yaz Saati Uygulayan Ülkeler: AB ülkeleri, ABD, Kanada, Meksika, Şili ve Mısır'dır. Fakat bunun yanında ABD, Kanada, Avustralya ve Brezilya gibi yaz saati uygulayan ülkelerin bazı eyalet ve bölgelerinde yaz saati uygulaması yapılmamaktadır. Ayrıca bu ülkelerde yaz saati uygulamasının faydalı olup olmadığı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. 2007 yılında ABD, uygulamanın zamanında değişiklik yaparak üç hafta daha uzatmış ve yaz saati süresini yaklaşık 8 aya çıkarmıştır.


* Yaz Saatini Hiç Uygulamamış Ülkeler: Venezuella, Tayland, Arap yarımadası, Orta Afrika kıtasının bir bölümü, Güney Amerika'nın bazı ülkeleri ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde yaz saati uygulaması hiç yapılmamıştır.


* Yaz Saati Uygulamış fakat Sonradan Vazgeçmiş Ülkeler: Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya Ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı, Orta ve Güney Amerika kıtasındaki bazı ülkeler, ABD ve Kanada'nın bazı eyaletlerinde yaz saati uygulaması sonradan kaldırılmıştır.


* Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Türkiye, matematik konumundan dolayı GMT+2 ve GMT+3 zaman dilimleri arasında kalmakta olup İzmit ilinden geçen 30° doğu boylamını referans almaktadır. Ancak, yaz saati uygulanırken Doğubayazıt üzerinden geçen 45° doğu boylamına (GMT+3) geçilir ve saatler 1 saat ileri alınır. Yaz saati, zaman ve enerji tasarrufu amacıyla bir bölgede gün ışığından daha çok yararlanmak üzere saatin belirli bir ölçüde değiştirilmesi uygulamasıdır.



İTÜ'nün raporunda yaz saati uygulaması ile birlikte GMT+2'den saatlerin bir saat ileri alınmasıyla GMT+3'e geçişin olduğu haftalarda yaşanan psikolojik uyum problemleri de ortadan kaldırılmış olacak. Rapora göre tasarruf, mesai ve eğitim saatlerinde karanlık sürenin azalması, geçiş dönemindeki psikolojik ve sosyolojik olumsuzlukların giderecek.




#Yaz saati
#Tasarruf
8 yıl önce