|

Katar’la 2030’a hazırlanıyoruz

Körfez'in yükselen yıldızı Katar ile ilişkilerimizi geliştirmek isteyen iş dünyası bölgeye adeta çıkarma yaptı. İki ülke ticaretinin 15 yılda 50 kat arttığını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “İşadamları olarak yıllardır bekliyoruz. İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesini ve buna Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 23:19 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Son yıllarda ekonomik kalkınmasıyla yıldızı parlayan Katar ile ilişkilerimizi geliştirmek isteyen iş dünyası ülkeye adeta çıkarma yaptı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar ile ticaretin güçlendirilmesi sonucu ticaretin sınıf atlayacağına dikkat çekerken, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki serbest ticaret anlaşmasının (STA) hayata geçirilmesi beklentisi içinde olduklarını dile getirdi. “İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşması olan TIPS-OIC hayata geçirilmesini istiyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Burada da Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ahmed bin Abdullah Al Mahmoud ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Katar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2. KOBİ Konferansı Doha'da yapıldı. Katar ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için İşbirliği Anlaşması da imzalandı.



TİCARET 15 YILDA 50 KAT GELİŞTİ


Konferansta 400 kadar işadamının bir araya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 7 alanda işbirliği geliştirilmesini istendiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, 15 yıl önce yılda 600 Katarlının Türkiye'ye geldiğini, bugün ise gelen Katarlı sayısının 36 bine ulaştığını söyledi. 15 yıl önce karşılıklı ticaretin 15 milyon dolardan bugün 50 kat artarak, 700 milyona ulaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “15 yıl önce Katar sermayesi 1 milyon dolardı, bugün 1 miyar doların üzerine çıktı. Türk firmalarının Katar'da adı geçmezdi, bugün Katar'da 14 milyar dolarlık proje üstlendi. İşadamları ciddi adımlar atıyor. Bugün bir Türk hastanesinin açılışını da yaptık. Daha işin başındayız. Bundan sonra esas işbirliğini yapacağız. Müteahhitlik firmalarının fırsatları bulunuyor bu ülkede” diye konuştu.







GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ


Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de konuşmasında, uluslararası düzeyde her türlü projeye imza atmak üzere toplandığını belirterek, “2030 Katar toplantılarına vizyon oluşturmasını hedefliyoruz. Nisan ayında yapılacak EXPO Türkiye'nin Katarda düzenleyeceği fuara da şimdiden çok önem veriyoruz. Genç girişimcilerin ticarete atılmasını amaçlıyoruz. genç girişimcilerin önündeki kapıları açmayı da planlıyoruz. Bu konferans birincinin başarısından dolayı oldu. Hep birlikte birçok konuya imza atacağız. Ortak ve birlikte çalışmalar Türkiye katar arasında önemli ilişkilerin oluşmasını sağladı” diye konuştu.



'Türkiye'yi özel sektörle devleştirdik'


İki ülke arasında daha büyük ilişkilerin oluşmasını istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Katarın 2030 vizyonunu yakından izliyoruz, enerjiye bağlı ekonomi olmaktan çıkıp, turizm ve imalata yöneliyorlar. Bunlar da Katar'ın gelişmesi için olmazsa olmazdı. 30 yıl önce Türkiye yılda 3 milyar dolar ihracat yapıyordu. Yüzde 95'i tarım ürünleriydi. Bugün günde 3 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Türkiye bugün 160 milyar dolar ihracat yapıyorken, yüzde 92'si sanayi malı haline geldi. İtalya ile Çin arasındaki dev bir sanayi ülkesi haline geldik. Bunu kendi girişimcilerimizle yaptık. Türkiye olarak ürettiğimiz malları dünyanın en gelişmiş ekonomileri satıyoruz. Dış ticaretin ihracatın yüzde 50' den fazlasını Avrupa kıtasına ve ABD'ye yapıyoruz. Tamamı sanayi ürünü bunların. 30 yıl önce turizmde Türkiye bilinmez iken, şu anda turizm destinasyonunda dünyada 6. sıraya geldik. Özetle Türkiye'yi özel sektör eliyle büyüyen bir ülke haline getirdik” dedi.



TÜRKLERDE GİRİŞİM, KATARLIDA SERMAYE VAR


Hisarcıklıoğlu Türk işadamları olarak en önemli beklentilerinin de Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki serbest ticaret anlaşmasının (STA) hayata geçirilmesi olduğuna işaret ederek, “İşadamları olarak yıllardır bekliyoruz. İkinci olarak da İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşması olan TIPS-OIC hayata geçirilmesini istiyoruz. Burada da Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını istiyoruz” dedi. “Katarlı kardeşlerimiz gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde girişim gücü var. Katar da bizde olmayan ucuz enerji, sermaye girişimi var” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bu iki ruhu birleştirelim 'Made in Katar' ile Türkiye Katar otaklığını dünyaya kanıtlayalım” şeklinde konuştu.






#Rifat Hisarcıklıoğlu
#Katar
7 yıl önce