|

Kesintiler bitti

Kuzey Marmara’da 75 yüksek gerilim iletim hattı ve 20 metre çapında 80 metre yüksekliğindeki 4 adet direkfırtınada yıkıldı. Arızalar ekiplerin yoğun çalışması sonucu onarılarak İstanbul'daki kesintiler tamamen giderildi. İlk defa bu boyutta oluşan hasar-kırım üzerine sabotaj ihtimali gündeme geldi. Onarım çalışmalarını yerinde inceleyen Enerji bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanlığı ile beraber soruşturma başlattıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:48 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul'un da içerisinde yer aldığı Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde son iki günde iletim hatlarında direk devrilmelerine kadar yol açan şiddetli fırtınanın oluşturduğu kesintilere neşter vuruldu. Türkiye'nin yeni yıla kesintisiz girmesi için Enerji Bakanlığı çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kocaeli'nin Körfez ilçesi Sevindikli mevkisinde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, tarihte belki de ilk defa 7 ana omurga hattımızın tamamı koptuğunu vurguladı.



SABOTAJ SORUŞTURMASI


Önceki akşam ve dün itibarıyla elektrik sıkıntısı tamamen ortadan kalktığını söyleyen Albayrak, "Doğal koşulların dışında ne gibi sebepler var ile alakalı gelen ihbarlar noktasında İçişleri Bakanlığımızla da koordineli bir soruşturma başlattık" dedi. Bakan Albayrak'ın da nezaret ettiği çalışmalarda kesintilere sebep olan 7 hattın tamamında çok sayıda arıza tespit edildi. Bu hatlardaki yıkılan direkler ve arıza noktaları belirlenirken, kesintilerin olduğu yerlere diğer hatlardan enerji verilerek kesinti giderildi.







ÇOK SAYIDA SIZMA GİRİŞİMİ


Bu arada ilk defa böyle büyük çaplı ve sanayi kesiminin de yoğun olduğu bir bölgede fazla sayıda iletim hattında hasar-kırım oluşması da şüpheye yol açtı. 15 Temmuz'dan sonra başlayan ve yakın zamanda artarak düzenli hale gelen siber saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. BTK, Telekom, ilgili birimler ve bakanlık Bakanlık Bilgi İşlem başkanlığı ile karşı tedbirler alındı. Bakanlık yetkilileri, "Saldırılar genel olarak, internet sitelerini ele geçirerek, sızmalar sağlama yönünde. Özellikle elektrik üretim ve iletim hatlarımızı kontrol eden sistemlere yönelik çok sayıda sızma girişimi tespit edildi ve engellendi. Sızma girişimleri, Türkiye'nin ulusal elektrik şebekesinde büyük bir sabotaj hazırlığının da göstergesi" dedi.







75 ADET DİREK YIKILDI


Dün öğle saatleri itibariyle 4 adet 20 metre çapında 80 metre yüksekliğinde Yüksek Gerilim Hattının yıkılmış olduğu belirlendi. Bunların yanı sıra 69 adet direkte ise kabloların bağlı olduğu K1, K2 izolatörlerin olduğu kulelerin koptuğu belirlendi. 164 kişilik ekibin kar araçları ile yıkılan direklerin bulunduğu dağlık alanlara ulaştığı belirlendi.



Buz yükleri hattı kopardı


UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe kar yağışına bağlı olarak 2 gün sorun yaşandığını belirtti. Efe sözlerine şöyle devam etti: "Aşırı kar yağışı ile karşı karşıya kaldık. Yüksek kesimlerde dağlardan tepelerden giden Enerji Nakil hatlarımızda buz yükü dolayısıyla hasarlar oluşmakta ve devam eden yağış dolayısıyla yollar kapalı olduğundan bazı noktalara ulaşılamamaktadır. Karayolları ekiplerinin açabildiği yollarda zor kış koşullarına bağlı olarak elektrik dağıtım hizmetinin aksamaması için kriz masası oluşturduk. Hizmet bölgemizdeki 4 ilde 673 çalışan arıza ekiplerimizin sayısını 2 katına çıkararak arızalara müdahale ettik.” UEDAŞ, 35 bin 501 kilometrekare alanda 2,9 milyon müşteriye 11 milyar kWh elektrik dağıtım hizmeti veriyor.



Sabotaj şüphesi






Türkiye tarihinde ilk defa 7 ana omurga enerji hattının tamamı koptu. Sabotaj şüphesi üzerine soruşturma başlatıldı.





#Elektrik kesintileri
#BTK
#Telekom
#Mesut Efe
#Berat Albayrak
7 yıl önce