|

Kredi bulamayan hatır faturası arıyor

Türkiye’de yatırımların yetersiz oluşundan tasarrufların gelişememesine kadar bir dizi süreci etkileyen bankacılık sistemi işletmeleri hileli yollara da itebiliyor. İşletmelerin yatırımlarını desteklemek için düşük faizli kredi yerine kredilere yüksek faiz dayatan bankacılık sistemi, işletmeleri riski yüksek hilelere itiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:01 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Düşük faizli kredi yerine kredilere yüksek faiz dayatan bankacılık sistemi, işletmeleri riski yüksek hilelere itiyor.
Düşük faizli kredi yerine kredilere yüksek faiz dayatan bankacılık sistemi, işletmeleri riski yüksek hilelere itiyor.

İşletmelerin sıklıkla ticari bir işlem karşılığı olmaksızın ya da şekilsel olarak yapılmış gibi göstermek amacıyla ‘hatır çeki’, ‘hatır senedi’ gibi yöntemleri kullandığını kaydeden uzmanlar, şirketlerin bir de ‘hatır faturası’ kullandığını belirttiler.

‘CİROMUZ YÜKSEK’ YALANI

Konu hakkında uzmanlar, “Bu yöntemi daha çok yeterli ciroya sahip olmaya işletmeler ‘fiktif ciro’ oluşturmak için kullanıyor. Çünkü yeterli ciro yoksa, işletmelerin büyük çoğunluğunun bankalardan kredi alması pek mümkün bulunmuyor. Yani bankaların mevcut kredi politikası, şirketleri bağlı, iştirak ettikleri şirketler ya da ticari ilişkide bulunduğu firmalardan hatır faturası almaya itiyor” tespiti yapıyorlar. Bu nedenle, cirosu yetersiz işletmelerin hatır faturası ile kredi talep edecekleri banka veya finans kuruluşlarının gözünde ‘yüksek cirolu işletmeyiz’ imajı çizmeye çalıştığı aktarılıyor.

MALİYE, BU DURUMU BİLİYOR

Uygulamada sıkça rastlanılan ‘hatır faturası’ olayının Maliye Bakanlığı tarafından da çok iyi bilindiğine işaret eden uzmanlar, “Maliye Bakanlığı işletmeleri biraz daha yakından izlemeye alsa, işlemleri ile ilgili biraz zorlasa, hatır faturasını düzenleyen şirket için ‘Sahte Fatura Düzenleyicisi’, kullanıcı şirket için ise ‘Bilerek Sahte fatura Kullanıcısı’ durumuna sokabilir” tespiti yapıyor.

NAYLON FATURA RİSKİ VAR

Maliye’nin bu tutumu sonucu işletmelerin uzun yıllar üstlerinden atamayacakları “riskli şirket damgasına” kadar götürecek olan “naylon fatura düzenleme” suçlaması ihtimaline dikkat çeken uzmanlar, “Olaya bu açıdan bakıldığında, hatır faturalarının sahte fatura olarak nitelendirilmesi gerekebilir” uyarısında bulunuyor.

GRUP ŞİRKETLER KURTARILACAK

TBMM’ye sunulan “KDV ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın bir an önce gündeme alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, tasarı yasalaştığında grup şirketlerde "hatır faturası" uygulamasının biteceğine işaret ettiler. TBMM'de bekleyen düzenleme ile grup şirketlerine birleştirilmiş KDV mükellefiyeti ve KDV beyannamesi getirildiğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, grup şirketi kapsamındaki şirketlerin ayrı ayrı KDV beyannamesi vermesine gerek kalmayacağını, açılacak grup KDV mükellefiyeti altında tek bir KDV beyannamesi verilerek şirketlerin KDV verilerinin konsolide edileceğini belirttiler.

#TBMM
#KDV
6 yıl önce