|

Madencilik dışı faaliyete sıkı takip

AK Parti milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine göre, ruhsat sahalarında madencilik faaliyetleri dışında yapılacak ticari ve sınai faaliyetler, kaynakların korunması amacıyla ancak Bakanlıktan uygunluk görüşü alınması durumunda yapılabilecek.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 22/12/2018 السبت
Güncelleme: 01:31 - 22/12/2018 السبت
Yeni Şafak
Değişiklik ile kaçak üretim ve izinsiz sevkiyata da çeki düzen getiriliyor.
Değişiklik ile kaçak üretim ve izinsiz sevkiyata da çeki düzen getiriliyor.

Düzenleme ile bölge, istihdam, yatırım, ülke ihtiyaçları ve benzeri konuları ön plana çıkaracak şekilde ara/uç ürün üretimi için tesis kurma şartında maden sahalarının Bakan onayı ile ihale edilmeksizin ihtisaslaşmış devlet kuruluşlarına verilmesi sağlanacak. Böylece ara ve uç ürün ithalatının azaltılması imkanı doğacak.

KAÇAK ÜRETİME OCAKBAŞI FİYATI

Kaçak üretim ve izinsiz sevkiyata da çeki düzen getiriliyor. Bu kapsamda madenin ocak başı satış fiyatı üzerinden idari para cezası uygulanması getirilirken, kaçak üretim ve sevkiyat kapsamında cezayı uygulayacak idarelerin hangi olacağı netleştiriliyor.

Teklifte “maden ruhsatları” ibaresinden sonra “görünür rezerv geliştirme hakkı” ibaresi eklenirken, görünür rezerv geliştirme hakkının hisselere bölünmemesi sağlanıyor. Ayrıca, görünür rezerv geliştirme hakkının Bakanlık onayı ile devrine imkan getiriliyor.

ŞİRKETLERE YENİ STATÜ

  • Düzenleme ile madencilik yapacak şirketlerin statülerinde illa ‘madencilik yapılması yazılması’ şartı kaldırılıyor. Böylece madencilik kurallarına uygun davranmak kaydıyla daha fazla şirketin madencilik çalışmasına imkan getiriliyor. Düzenleme ile bu şirketlerin Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi ve buluculuk hakkı ile görünür rezerv geliştirme haklarının maden siciline şerh edilmesi sağlanıyor.

SAHADA FAALİYET DIŞI İŞLERE SIKI TAKİP

Maden Kanunda yapılacak değişiklikle ruhsat müracaatlarında özel izin alanı ile çakışmayan kısımların, çakışan kısımlara alınacak izinlerden bağımsız olarak ruhsatlandırılmasının önü açılıyor. Bu kapsamda öncelikle maden sahalarında madencilik dışında bir faaliyetin rezerv kaybına yol açmaması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğün izni olmadan arama yapılmaması getiriliyor.

#Maden Kanunu
#madencilik
#MTA
#Ruhsat
٪d سنوات قبل