|

Merkez önden giderse bu iş olur

20 Aralık'ta yapacağı yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde iş dünyasının gözü Merkez Bankası’nın alacağı karara çevrildi. Merkez'in yatırım ve istihdamın artırılması için faiz indirimi yapması bekleniyor. MB'nin 2017’de öncülük edeceği faiz indirimine bankaların da gönüllü olarak omuz vermesi isteniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:16 - 15/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Merkez Bankası'nın haftaya yapacağı yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde iş dünyası, yatırımların artırılması için faiz indirimine öncülük etmesini istiyor. Yüksek faizin ülkede üretimi, istihdamı ve ihracatı artırıp ekonomiyi büyütecek olan yatırımlar üzerinde caydırıcı etki yaptığına işaret eden iş dünyası temsilcileri, 2017 yılında yatırımların başlatılması için Merkez Bankası faiz düşüşüne öncülük etmesini bekliyor. Konuştuğumuz oda başkanları, hem komu hem özel bankalarının da faiz indirimine gönüllü katılıp yatırım artışına, ekonomik büyümeye daha güçlü omuz vermeleri gerektiğine işaret ediyor.



TÜRKİYE KÜRESEL LİDER OLABİLİR


İşadamları ekonominin ayağı kaldırılması için devletiyle, özel sektörüyle daha fazla çalışılması ve üretilmesi gerektiğini vurgularken, “Türkiye'yi küresel lider yapma hedefinden dönüş yok” tespiti yaptı. Bu kapsamda ekonominin büyüme ivmesini sürdürmesi için faiz indirimi yoluyla yatırımların önünün açılması gerektiğine dikkat çekiliyor.



KAMU HARCAMASI KÜÇÜLMEYİ YAVAŞLATTI


Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin ÖzdebiR, ekonomideki büyüme beklentilerinden düşük geldiğine dikkat çekti. Özdebir, “15 Temmuz hain darbe girişimi, azalan turist sayısı, terör olayları ve zayıf dış talep nedeniyle biz büyümenin 3. çeyrekte düşük gelmesini bekliyorduk. Ancak bu kadar sert bir düşüşü öngörememiştik. 3. çeyrekte hane halklarının tüketim harcamalarında ve ihracatta meydana gelen ciddi düşüş büyüme hızını negatife çekmiştir. Devlet harcamalarında meydana gelen yüzde 24'e yakın artış ise ekonomik küçülmenin daha da kötü olmasını engellemiştir” diye konuştu.



PROJE TİCARİ KREDİ FAİZİNİ DÜŞÜRECEK


KOBİ'ler için başlatılan Nefes Kredisi Projenin ticari kredi faizlerinin düşürülmesine önemli katkı sağlayacağına da dikkat çeken Özdebir, “Umarım ticari kredilerde bu faiz oranları kalıcı hale gelir ve ticaretin ile yatırımın önünü açılır" dedi.



ASO: TERÖRÜN AMACI MORALİMİZİ BOZMAK


“Sanayi üretimi milli gelirin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor” diyen ASO Başkanı Özdebir, sanayide işler kötüyken ekonominin iyi olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Bu kapsamda da yatırımlardaki yüzde 0,6'lık düşüşün reel sektörde beklentilerin olumsuz, morallerin bozuk olduğunu gösterdiğini ifade eden Özdebir, “Terörün de yapmak istediği budur. Bu nedenle moralimizi yüksek tutup, işlerimize yoğunlaşmamız gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik destek paketinin de bu beklentileri olumluya çevirmede rol oynayacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.



EKONOMiYE DARBE İÇİN SEFERBER OLMUŞLAR


Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Onursal Başkanı Barış Aydın da,15 Temmuz hain darbe girişimi ile amaçlarına ulaşamayan odakların, bu alçakça girişimin ardından ülke ekonomisine darbe vurma seferberliğine giriştiğine dikkat çekti. Algı yönetimiyle Türkiye hakkında oluşturulan olumsuz imajın, uluslararası yatırımcı güveni üzerinde de olumsuz etki yaptığını ifade eden Aydın, sermaye girişlerindeki yavaşlamanın da kurları yükselttiğini dile getirdi.





#Para Politikası Kurulu
#Merkez Bankası
7 yıl önce