|

MTV zammına indirim geliyor

Motorlu Taşıt Vergisi’nde yapılması öngürülen artış dün Bakanlar Kurulu’nda yeniden ele alındı. Toplantı sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Kurulumuz, MTV’nin aşağı, makul bir rakama çekilmesine karar verdi. Maliye Bakanımız çalışmaları bitirdikten sonra açıklama yapacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 23:54 - 2/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ikinci bir formül üzerinde duruluyor.
Motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ikinci bir formül üzerinde duruluyor.

TBMM’ye sunulan torba tasarıda, 2018 yılı için bir kez binek araçlardan alınması planlanan motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ikinci bir formül üzerinde duruluyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre; tasarıdaki haliyle MTV’den 2,8 milyar lira bekleniyordu. Üzerinde durulan yeni formülün ise 2017’de öngörülen yüzde 15’lik yeniden değerleme tutarına ilk araç aralığı için yüzde 25, ardından yüzde 33 ve yüzde 40 olması öngörülüyor. TBMM’deki görüşmelerde kabul edilirse, MTV’den beklenilen vergi tutarının 1,5 milyar liraya düşecek.

TEPKİ ÇEKİNCE YENİ FORMÜL GÜNDEME GELDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018'de yeniden değerleme oranının yüzde 15 artacağına dikkat çekerek, MTV’ye yüzde 40 artış getireceklerini ifade etmişti. Araçlara artan değerine ve silindir hacmine göre yüzde 40-54-68 aralığında MTV getirilmesi ciddi tepkilere yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM resepsiyonunda bir soru üzerine yüzde 40’lık MTV’nin Bakanlar Kurulu’nda yeniden görüşüleceğini söyledi. Maliye Bakanlığı’nda torba tasarı hazırlıkları sürerken, motorlu taşıtlar üzerinden alınacak vergi ile ilgili simülasyonlar üzerinde çalışıldı.

7 FARKLI FİYAT ARALIĞI

Bunun üzerine, sisteme araçların değerinin de eklenmesi kararlaştırıldı. Binek araçlara 40 bin liranın altından başlayıp, 475 bin liranın üzerine kadar olan 7 farklı fiyat aralığı getirildi. Bunun üzerine fiyat aralığı yükseldikçe, MTV tutarı da yüzde 40’tan sonra yüzde 54’e ardından yüzde 68’e çıkarılması uygun bulundu. Bu formül kurgulanırken, MTV’den elde edilecek vergi tutarı da hesaplandı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, katıldığı bir televizyon programında beklenen gelirin 2,8 milyar lira olduğunu dile getirdi.

FİYAT ARALIĞI DEVAM

Sistem, silindir hacmi artarken, fiyat aralığı yükselen araçların daha fazla MTV ödemesi üzerine kuruldu. Yeni sistemde MTV oranlarında 40 bin liranın altında olan araçlarda yüzde 15 olarak öngörülen yeniden değerleme oranını yüzde 10 artırarak, yüzde 25’e, ardından fiyat aralığı yükselen araçlarda yüzde 33’e ve daha sonra da yüzde 40’a çıkarılması çalışmada yer aldı. Bu durumda MTV’den beklenen tutarın da düşeceği hesaplandı.

  • ‘Makul rakama çekilecek’
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki artış dün Bakanlar Kurulu’nun da gündemindeydi. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu’nun MTV’nin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı, makul bir rakama çekilmesi konusunda karar alırdığını söyledi. Bozdağ, “Bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Naci Bey’e görev verdi. Naci Bey bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları bitirdikten sonra konunun ne kadar aşağı çekileceğini açıklayacak. Konu, Plan Bütçe Komisyonu müzakeresi sırasında yapılan iyileştirmeye göre revize edilecektir” diye konuştu.
#MTV
#Vergi
#Bekir Bozdağ
7 yıl önce