|

Reformları anlatacak

21 dev firma CEO’su yatırım toplantısına geliyor. Dünya devi Bank Of China Çin Bankası ile 328 bin çalışanı bulunan Rus Sberbank da katılımcılar arasında. Microsoft, BP, Gemalto gibi 14 dev şirketin CEO’ları ilk kez katılacak. On farklı sektörden şirketin katılacağı zirvede, Türkiye’nin son olarak yaptığı reformlar anlatılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 21:37 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

2004'ten bu bayan yılda bir kez yapılan Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantılarının dokuzuncusu önümüzdeki hafta İstanbul'da gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 8 kez bu yapılan toplantılarda, çok uluslu şirketler ile Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşların üst düzey yöneticileri katılıyor. Türk Sivil toplum Kuruluşlarının da katılacağı toplantı, 27 Ekim 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilecek.



10 FARKLI SEKTÖRÜ TEMSİL EDİYORLAR


14 farklı ülkeden katılımcının ağırlanacağı zirvede enerjiden liman işletmeciliğine, finanstan lojistiğe, bilişimden otomotive, havacılıktan telekomünikasyona kadar 10 farklı sektörden yatırımcı şirket katılacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından açıklanan katılımcı listesindeki 21 CEO'nun 14'ü bu yıl ilk YDK'ne katılmış olacak. Zirveye üst düzey yönetici gönderen şirketlerin toplam ciroları 666 milyar doları bulurken, bu şirketlerin sağladığı toplam istihdam ise 1,5 milyon kişiye civarında.



YAPILAN REFORMLAR CEO'LARA ANLATILACAK


Uluslararası yatırımcıların zirveye gösterdiği ilgi Türkiye'nin geleceğine duydukları güvenin işareti olarak gösteriliyor. Zirvede; Türkiye'nin son dönemde BES yoluyla yurt içi tasarruf oranlarının yükseltilmesi, stratejik önemdeki yatırımların finansmanının sağlanması amacıyla Varlık Fonunun oluşturulması, bürokratik engellerin ve işlem maliyetlerinin azaltılması ve yatırım süreçlerinin kısaltılması amacıyla vergi mevzuatı değişikliklerinin ele alınacak. Nitelikli işgücünün ülkemize çekilmesi amacıyla Uluslararası İşgücü Kanunu'nun yürürlüğe girmesi gibi belli başlı alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar, toplantıda Konsey üyeleriyle birlikte değerlendirilecek.



DB, BANK OF CHİNA SBERBANK DA VAR


Finans sektörünün kendi ülkelerindeki en büyük kuruluşlarından 310 bin çalışanı bulunan Bank of China ile 328 bin kişiye istihdam sağlayan Rusya menşeli Sberbank da bu yıl Türkiye'deki yatırım ortamının tanıtılacağı toplantıda yer alacaklar. Daha önceki toplantılarda da yer alan ve Türkiye ile yakın işbirliği yapan Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyril Muller'in de yer alacağı toplantıya ayrıca enerji sektörünü önde gelen firmalarından olan 250 milyar dolar ciroya sahip BP'nin CEO'su ile Amerikalı bilişim devi Microsoft ile simkart ve pasaport çipi konusunda üretim yapan teknoloji şirketi Gemalto'nun CEO'su da bu yılki katılımcılar arasında yerini alacak.



Türkiye bir yılda neler yaptı?


Daha önceki konsey toplantılarında dile getirilen tavsiyeler doğrultusunda elde edilen temel kazanımlar da zirvede anlatılacak. Türkiye'nin son zamanlarda yaptığı reformlardan öne çıkanlar şunlar:


* Ar-Ge'nin yaygınlaştırılması ve Türkiye'nin ihracat ve bilgiye dayalı bir ekonomiye dönüşümünü sağlamaya yönelik yeni Ar-Ge Kanunu hayata geçirildi.


* Dünyadaki en iyi uygulamaların benimsenmesi ve sektördeki potansiyelin tam olarak hayata geçirilmesi yönünde önemli bir adım niteliğinde olan Sigortacılık Kanunu kabul edildi.


* İş gücü piyasasının esnekliğinin ve Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin rekabet gücünün artırılmasının yolunu açan İstihdam Paketi kabul edildi.


* Kurumlar Vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi ile kayıt dışılığın azaltılması ve verimli yatırımların artırılması yönünde önemli bir ilerleme sağlandı.


* Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının kurulması ile Türkiye'nin yatırım promosyon kapasitesinin artırılması yolunda önemli bir adım atıldı.


* Başta yabancı yatırımcılar için çalışma izni süreçlerinin kolaylaştırılması olmak üzere yatırımların önündeki idari engellerin azaltılması sağlandı.


#CEO
#Bank Of China
#Sberbank
#Microsoft
#BP
#Gemalto
8 yıl önce