|

Şimdi sıra mega projelerde

Türkiye, 2023’e beş kala gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile artık daha uzun soluklu hedefleri ortaya koyma aşamasına geldi. Türkiye’nin ufuk çizgisi olarak belirlenen 2053 ve 2071’e yürüyeceği emin adımlar için uzun vadeli geliştirilen projelerde en büyük fırsat ekonomi için doğacak. Ekonomi ile birlikte refah payını arttıracak adımlar da hayata geçecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:43 - 26/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Ekonomi ile birlikte refah payını arttıracak adımlar da hayata geçecek.
Ekonomi ile birlikte refah payını arttıracak adımlar da hayata geçecek.

24 Haziran seçimlerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turdan zaferle çıkması ve “Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu elde etmesi, Türkiye’nin ulaştırma, lojistik, sağlık, milli savunma gibi alanlarda mega projelerini tamamlama ve yenilerini geliştirme fırsatı verdi. Önceki gün elde edilen sonuçlarıyla Türkiye, 2023’e beş kala gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile artık daha uzun soluklu hedefleri ortaya koyma aşamasına geldi.

KAMU-ÖZEL MODELİNE DEVAM

Yeni dönemde yüksek ve istikrarlı büyüme ve istihdam oranlarına ulaşılmasında kamu ve özel kesim yatırımları biribirini tamamlayacak. Bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasında kamu etkili araç haline gelecek. Atatürk Havalimanı’nın yerine gerçekleştirilecek ‘Millet Bahçeleri’ projesinin de startı verilecek. Kamu-özel işbirliği (KÖİ) yöntemi ile 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, Kanal İstanbul ve İzmir Körfez Geçişi projeleri başlatılacak. Yapımı gerçekleştirilecek projelerin başında İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz ve Marmara Denizi’ni bağlayacak ve yaklaşık olarak uzunluğu 45 kilometre olan Kanal İstanbul Projesi geliyor.

BÜYÜK RÜYA; KANAL İSTANBUL

Sultan Abdülhamit’in rüyası olan proje için Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘mutlaka yapılacak’ diyerek kararlılığını ortaya koydu. Kanal’ın güzergahı kesinleştirildi. Jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik, ekolojik vb. çalışmalar ile birlikte navigasyon ve kanal içi trafik simülasyon çalışmaları ile ÇED çalışmaları sürüyor. Dünyadaki ilk kez 3 katlı tünel niteliğindeki gerçekleştirilecek proje ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün altından metro tüneliyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün karayolu tüneli birleştirilerek tek tünel ile geçilecek. 9 farklı raylı sistem hattını entegre edecek projede günde 6,5 milyon yolcu taşınacak. Otoyol projeleri ile liman projeleri hızlandırılacak. Bu kapsamda Mersin, Çandarlı, Filyos Limanı Ankara-Niğde Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale (Çanakkale-Malkara Kesimi) Otoyolu, Ankarra-Kırıkkale-Delice Otoyolu, Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu, Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu, Ankara-Sivrihisar Otoyolu, Burdur-Antalya-Alanya Otoyolu, Batı Antalya Havalimanı, Alaçatı Havalimanı tamamlanacak.

LİMAN PROJELERİ HIZLANACAK

Denizaltı harekat konsepti kriterlerini karşılamak üzere deniz harekat alanlarında uzun süre harekat yapabilecek 6 adet yeni tip denizaltı yerli katkı ile Gölcük Tersanesinde inşa edilecek. Denizaltılar 2021 yılından itibaren hizmete alınacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanıyor. İlk uçuş 2023’te.

Sağlıkta dev adımlar

42 bin 500 yataklı sağlık kampüsü, sağlık yerleşkesi, devlet hastanesi, şehir hastanelerini içeren 30 proje kamu-özel işbirliği (KÖİ) yöntemi ile yapılmaya başlandı. Ankara Bilkent, Manisa, Elazığ ve Eskişehir Şehir Hastanelerinin 2018 yılında hizmete alınması planlanıyor. KÖİ yöntemi yapılacak diğer projeler şunlar: “Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü, İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü, Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü, İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü, Konya Karatay Sağlık Tesisi, Bursa Entegre Sağlık Kampüsü, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü, Denizli Şehir Hastanesi, Tekirdağ Devlet Hastanesi, Şanlıurfa Şehir Hastanesi, İzmir Tınaztepe Şehir Hastanesi, Kütahya Şehir Hastanesi, Samsun Entegre Sağlık Kampüsü, İstanbul Sancaktepe Entegre Sağlık Kampüsü, Antalya Şehir Hastanesi, Aydın Şehir Hastanesi, Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi, Ordu Şehir Hastanesi, Trabzon Şehir Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri ile Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri.”

  • 50 YENİ OSB GELİYOR
  • 2023 yılına kadar 5 ihtisas, 10 OSB içinde olmak üzere toplam teknoloji geliştirme bölgeleri sayısı da 105’e çıkarılacak. 2023 yılına kadar 50 yeni OSB kurulacak. Mevcut 71 bin 265 olan ihracatçı şirket sayısının 120 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor. İhracatı 100 milyon doların altında kalan illerde genç girişimciler ihracata yönlendirilecek. Dış ticarette yerel para kullanımının artırılması için özellikle komşu ülkelerle daha sıkı çalışmalar yapılacak. Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejimi sürdürülecek.
#Proje
#Ekonomi
#Sağlık
6 yıl önce