|

Türkiye’ye güvenin

TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu toplantısı hükümet ile iş dünyası arasında ekonomi zirvesine dönüştü. İş adamlarına güven çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım’ın toplantının basına kapalı bölümünde 2017'nin çok daha güzel bir yıl olacağını ve yatırım ile istihdam projelerini de ona göre yapmalarını söylediği öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 01:39 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

TÜSİAD'ın Ankara'da dün düzenlediği Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısı hükümet ile iş dünyası arasında ekonomi zirvesine dönüştü. İş adamlarına güven çağrısında bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 27 çeyrektir büyümesinin temel nedeninin istikrar, güven ve siyasi güçlü iktidar olduğunu söyledi. Yıldırım, “Siz de bunu bildiğiniz için büyüdünüz, açıldınız, yatırım yaptınız. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak söylüyorum, 2017 çok daha güzel olacak, gereken tedbirleri alıyoruz. Sadece sizi rahatlatmak için söylemiyorum, buna adım gibi inandığımdan söylüyorum” dedi.



DALGALANMA 1.5 AY DEVAM EDECEK


Kurlardaki dalgalanmanın bir, bir buçuk ay kadar daha devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, “Siz zannediyor musunuz ki Avrupa'daki söylemler bunu söyleyenlerin gerçek fikri? Elbette değil. Yükselen bir ırkçı ve sağ bir eğilim var Avrupa'da. Avrupa'da 2017'de 5 ülkede seçim var. Bu belirsizlik demektir. Bu seçimler oluncaya kadar Avrupa'daki bu çok sesliliği duymaya devam edeceğiz. Bir yandan, Avrupa iç siyasetinin ortaya koyduğu belirsizlik ve siyasetçilerin gelecek kaygısı, diğer yandan Amerika'da yaşanan gelişmeler, bir diğeri bölgemizde var olan 5 senedir devam eden karışıklık. Türkiye, bu kadar iç ve dış sorunlarla bölücü terör örgütünü, FETÖ terör örgütünü, Rusya ile yaşadığımız sorunları. Hepsini bir araya koyun, bu kadar olay başka ülkelerin başına gelseydi aynı anda yerle bir olurdu. Allah'a şükür, Türkiye bütün bunların üstesinden gelmeyi başardı. Niye çünkü Türkiye'de istikrar var, güven var” diye konuştu.



2017 ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK


Türkiye'nin 27 çeyrekte art arda büyümesinin en temel nedeninin istikrar, güven ve siyasi güçlü iktidar olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Siz de bunu bildiğiniz için büyüdünüz, açıldınız, yatırım yaptınız. Eğer öngöremeseydiniz bunları yapar mıydınız? Yapmazdınız. Ama hiç kafanız karışmasın, yapmaya devam edin. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak söylüyorum, 2017 çok daha güzel olacak, gereken tedbirleri alıyoruz. Sadece sizi rahatlatmak için söylemiyorum, buna adım gibi inandığım için söylüyorum” ifadelerini kullandı.



FETÖ EKONOMİYLE OYNAYAMAYACAK


Geçici dönemle ilgili tedbirleri aldıklarını ve almaya da devam ettiklerini belirten Yıldırım, “Bu alçak FETÖ terör örgütü, milletten kuruş kuruş topladığı himmetleri, garipten gurebadan oluk oluk lobi şirketlerine aktarıyor. 'Türkiye'de ekonomi bozuluyor, Türkiye'de insan hakları ihlal ediliyor, Türkiye'de demokrasi uygulanmıyor..' Akıllarına ne gelirse her türlü alçaklığı yapmaya devam ediyorlar. 15 Temmuz'da başaramadıklarını akılları sıra ekonomi ile oynayarak başaracaklarını düşünüyorlar. Asla başaramayacaklar” dedi. 8 Kasım'dan sonraki dalgalanmada gereken tedbirleri hemen aldıklarını anımsatan Yıldırım, "Önümüzdeki kısa dönem için 10 milyar dolarlık bir ilave kaynak, piyasanın ihtiyacı olan kaynağı, piyasanın ihtiyacı için ayırdık” diye konuştu.



Symes karamsar tablo çizdi




TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise konuşmasında karamsar bir tablo ortaya koydu. Özel sektörün döviz borcunu halen döndürebildiğini anlatan Symes, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin de bu dalgalanmalardan ciddi hasar gördüğünü biliyoruz” dedi.



Özilhan'dan iki senaryo




TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da açılış konuşmasında ekonomide biri iyimser biri de karamsar iki senaryo ortaya koydu. Özilhan, “TL'deki kayıp korkutuyor, belirsizlikler nedeniyle yatırım kararları alınamıyor. Bu tabloda endişeli olmamak mümkün değil. İkinci yoruma göre olumsuz gidişatı dengeleyecek, hatta değiştirecek faktörler var. Türkiye'de yeni önlemler, teşvikler 2017'den itibaren etkisini gösterecek, yapısal reformlar hızla tamamlanacak, ihracat, yatırım artacak" diye konuştu.



BAŞBAKAN SORUNLARI DİNLEDİ


Toplantının kapalı bölümünde iş dünyası sektörel bazda beklentilerini, sorunlarını dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, 2017'nin ekonomi başta olmak üzere her açıdan iyi bir yıl olacağını belirterek, “Üretim, yatırım, istihdam planlarınızı buna


göre yapın. Müsterih olun. Türkiye ekonomisinin aleyhine söylemlerden uzak durulmalı” diye konuştu. İş dünyası temsilcileri de Başbakan'ın anlattığı tedbirlerin geleceği görmeleri açısından kendilerini rahatlattığını belirtti.





#TÜSİAD
#Tuncay Özilhan
#Binali Yıldırım
7 yıl önce