|

Üretime tam destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur oyununa karşı çıkış yolu olarak gösterdiği üretime iş dünyasından tam destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 02:05 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
İş dünyasından üretim konusunda tam destek.
İş dünyasından üretim konusunda tam destek.

Yeni Şafak’a değerlendirme yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, cari ve tasarruf açığı olmasaydı Türkiye’nin bu sıkıntıları yaşamayacağına dikkat çekerek, “Bunun ilacı da Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi üretimden geçiyor” dedi.

KALİTELİ ÜRETİM ŞART

Üretimin miktarını, kalitesini, marka değerini artırarak Türkiye’nin yıllardır süren cari açık derdinden kurtarılması gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Kendi tasarruflarımızla büyüyebilecek konuma gelmemiz lazım. Aksi takdirde, bu tip manipülasyonlara ve ülkemize olan saldırılara karşı hassasiyetimiz artıyor” diye konuştu.

GEZİ İLE BAŞLADI

Özdebir, içinde bulunulan durumu ise şu sözlerle değerlendirdi: “Şu anda kurların gelmiş olduğu durum, Türkiye’nin hak ettiği, ekonomik olarak hiçbir şekilde gerçekleştirilemeyecek bir durum. Bizim daha önce de borçlarımız vardı. Ödeyebildiğimizi ödüyorduk, ödeyemediğimizi refinans yaparak devam ettiriyorduk. İşletmelerde olduğu gibi ülkeler de aynı metotları kullanıyorlar. Ama özellikle bu Gezi ile başlayan, arkasından 17/25 ile devam eden, daha sonra 15 Temmuz’da hainliğin zirvesine varan bu içeriden ve dışarıdan yapılan saldırılar Türkiye’nin algısını bozdu. Hak etmediği bir algıya getirdi. Hala bu hainler Türkiye aleyhine propaganda yapıyorlar.”

ZORA DÖKTÜLER

Tüm bunlarla beraber, Türkiye’yi çökertmek için kullanılan araç ve aletlerin ortaya çıkmasıyla birlikte artık oyunu zora dökmeye başladıklarını kaydeden Özdebir, “Bu artık bir savaştır. Ekonomik savaştır” tespiti yaptı. Bu kapsamda ABD Başkanı Trump’ın attığı twittini hatırlatan Özdebir, “Savaş varsa Türkiye bu savaştan korkacak kaçacak bir ülke değil. Aksi takdirde bunu başaramazsak, ömür boyu manda idaresine mahkum olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

PATLAMAYA HAZIR TOMURCUK GİBİ

Özdebir, “Bugünkü kurlar çerçevesinde üretim artırılabilir mi” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Türkiye’nin bu potansiyeli var, bunu harekete geçirmek lazım. İmalat sanayine daha çok önem vermek ve desteklemek lazım. Üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirmek lazım. Sahada yapılması gerekenler yapıldığı takdirde ülkemiz çok kısa sürede, bu açığı kapatıp gerçek bağımsızlığına erişeceğine inanıyorum. Hammadde fiyatları artsa da üretim yapılabilir” dedi.


Yırcalı: Cari açığa çare olur

Dış Ekonomik İşler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı ise “Genel olarak üretim yapmak, dolayısıyla ihracatı artırmak, dolayısıyla daha çok istihdam yaratmak, dolayısıyla işsizliği azaltmak ana kaidedir” dedi. “Üretim olmadan hiçbir şey olmuyor” değerlendirmesi yapan Yırcalı, “Ne ihracat oluyor, ne de istihdam azalıyor. Ne de diğer cari açık konusuna çözüm bulunabiliyor. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın hem bugün söylediği, hem de daha önce söylediği istihdama bir kişilik katkı şeklindeki telkinleri ışığında onunla beraber üretimi artırmak her türlü ekonomik zorluğa çaredir” diye konuştu.

  • Zorlu: İhracatla aşılır
  • Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise; döviz artışının herkesi etkilediğine dikkat çekerek, “İhracata ise orta vadede olumlu yansıyacak, cari açığı azaltacaktır” dedi. Kur kapsamında hammadde girdilerinin artışından dolayı işçilik maliyetlerinin azalacağını kaydeden Zorlu, ihracatın önü açılacağı için üretimi ihracata yönelik artırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Zorlu, “Türkiye’nin ilk ihracatını yapan ilk 7 içindeki şirket olarak pazar daralması gibi durumların ancak ihracatla aşılabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.
#Türkiye
#Ekonomi
#Üretim
6 yıl önce