|

Vergi yüzsüzü akaryakıtçı: 4 milyar TL kaçırdı

Vergisini ödemeyenlerin yer aldığı ‘Yüzsüzler Listesi’nde akaryakıt kaçakçılarının 4 milyar liralık borcu olduğu hesaplandı. EPDK'nın akaryakıt dağıtım firması kurmak için 10 milyon dolarlık teminat mektubu verme şartı getirmesi durumunda kötü niyetli firmaların temizleneceği dile getiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:25 - 5/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Vergi yüzsüzü akaryakıtçı: 4 milyar TL kaçırdı​
Vergi yüzsüzü akaryakıtçı: 4 milyar TL kaçırdı​

Maliye Bakanlığı’nın bir milyon liranın üzerinde vergi borcu olanları açıkladığı ‘Yüzsüzler Listesi’ne göre akaryakıt kaçakçılarının 4 milyar liralık vergiyi kaçırdıkları ortaya çıktı. Akaryakıt sektör temsilcileri, Gelir İdaresi Başkalığı tarafından geçtiğimiz ay açıklanan vergi yüzsüzleri listesini incelediklerinde, ilgili firmaların kaçırdıkları verginin 3.5-4 milyar lira civarında olduğunu gördüklerini dile getirdiler. Hükümetin açıkladığı orta vadeli programda yer alan vergi mevzuatı ve oran değişikliği hazırlıkları, akaryakıt sektörü temsilcilerince de yakından izleniyor. Akaryakıtta vergi kaçağının ciddi boyutta olduğuna işaret eden konunun uzmanları, OVP’de getirilen değişikliklerin akaryakıtta vergi kaçağını önlemeye yönelik kendilerinin getirdiği öneriler de ne kadar haklı olduklarını ortaya koyduğunu önemle belirttiler.

TESPİT EDİLENE LİSANS VERİLMESİN

Akaryakıt yüzsüzlerinin, vergi ödemedikleri için sektörde referans kabul edilen TÜPRAŞ çıkış fiyatlarının bile altında fiyatlarla ürün satarak haksız kazanç elde ettiklerini anlatan sektör temsilcileri, akaryakıtta vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için, vergi önleminin yanı sıra, akaryakıt dağıtım firması kurma koşullarının zorlaştırılmasını da talep ediyor. Bu konuyla ilgili, “EPDK’nın, akaryakıt dağıtım firması kurmak için 10 milyon dolarlık teminat mektubu verme şartını getirmesi durumunda kötü niyetli firmaların temizleneceği” dile getiriliyor. 

  • VATANDAŞ İÇİN OLUMSUZ ETKİ DOĞURMAZ
  • Akaryakıttaki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilip, 17 puanlık farkın ÖTV’ye eklenmesi önerilerinin benimsenmesi halinde, bütçeye çok önemli bir katkı sağlanmış olacağını ifade eden sektör, ÖTV ve KDV indiriminin fiyatlara yansımayacağına da vurgu yaptı. Dolayısıyla halka olumsuz bir etkisinin olmayacak. Uzmanlar, KDV’de yapılacak indirimin ÖTV’ye eklenmesi önerisi üzerinde duruyor.

Buzdağının görünen kısmı bu

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında alınan önlemlerde akaryakıt sektörü her zaman öne çıkıyor. Sektör temsilcileri, Gelir İdaresi Başkalığı tarafından geçtiğimiz ay açıklanan vergi yüzsüzleri listesinde akaryakıt firmalarının göze çarptığını kaydettiler. Bu kesimlerin kaçırdıkları verginin 3.5-4 milyar lirayı bulduğu tahmin ediliyor. Temsilciler, “Bu rakam, akaryakıttaki vergi kaçağıyla ilgili buzdağının sadece görünen kısmıdır” tespiti de yaptılar.


#Akaryakıt
#Vergi
7 yıl önce