|

Vergide doğru beyan için risk analiz merkezi

Mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) iade sistemi kuruluyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu belirlemek amacıyla yeni bir risk analiz merkezi kuracaklarını da açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 01:03 - 12/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Ağbal, Türkiye’nin yüzde 11,1 gelen 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarına dikkat çekerek, 2018-2020 döneminde büyüme oranlarının devam edeceğini söyledi.
Ağbal, Türkiye’nin yüzde 11,1 gelen 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarına dikkat çekerek, 2018-2020 döneminde büyüme oranlarının devam edeceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2018 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Burada konuşan Maliye Bakanı Bakan Ağbal, Türkiye’nin yüzde 11,1 gelen 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarına dikkat çekerek, 2018-2020 döneminde büyüme oranlarının devam edeceğini söyledi. İhtiyatlı ve kontrollü şekilde kamu kaynaklarının kullanılarak bu büyüme rakamlarına ulaşıldığını anlatan Ağbal, 3’üncü çeyrekteki büyüme ile birlikte 4’üncü çeyrekte oluşacak büyüme sayesinde 61,7 olarak tahmin edilen bütçe açığının da bu rakamın altına ineceğini kaydetti.


3 YILDA 3,4 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

Bu güçlü göstergeleriyle kamu maliyesinin her dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ekonomiye destek sağlayacağını kaydeden Ağbal, 3,4 milyon kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. Ağbal, E-tebliğat sistemi ile 15,5 milyon adet tebliğ belgesini elektronik ortamda tebliğ ederek, 150 milyon lira tasarruf sağlandığını kaydetti. Ağbal, önümüzdeki dönemde tüm mükelleflerin vergi dairesine gitmeden tüm işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlamak olduğunu anlattı.

YENİ BİR RİSK ANALİZ MERKEZi

Ağbal öncelik verdikleri bir diğer alanın ise mükelleflerin vergi incelemelerini yeni bir risk analiz merkezi üzerinden yapılması olduğunu da dile getirdi. Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla teknolojinin imkanları kullanılarak yeni bir risk analiz merkezi kurulacağını kaydeden Ağbal, “Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak risk analizi merkezinde faaliyet grupları ve sektörler itibariyle mükellefler analiz edilecek. Yapılacak mukayeseler suretiyle vergilemede muhtemel risk alanları tespit edilecek. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması ve ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu sağlanacak” dedi.

  • E-denetimle hızlı kontrol
  • Mükellefleri ekonomik olarak rahatlatmak amacıyla getirdikleri Katma Değer Vergisi (KDV) iade sistemini Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için de başlatacaklarını anlatan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ÖTV iadelerinin KDV iadelerinde olduğu gibi risk analizi ve otomasyon yazılımları yoluyla kağıt ortamından elektronik ortama taşınacağını söyledi. Bu kapsamda ÖTV iadelerine ilişkin kontrol süreçlerinin daha kısa sürede ve daha etkin yerine getirilmesinin sağlanacağını belirten Ağbal, “Sistemin hayata geçirilmesi ile birlikte, ÖTV beyanlarının analizi, iade taleplerinin kontrolleri ve düzeltme işlemleri kısa sürede tamamlanacak” diye konuştu.
#Vergi
#Risk
#Naci Ağbal
6 yıl önce