|

Yemde vergi yarıya iniyor

Et maliyetlerinde yüzde 58’lik bir etkisi bulunan hayvan yemi fiyatları ucuzlayacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yemde %13 olan gümrük vergisini %6,5’e düşürmek için çalışma yürüttüklerini belirterek, uygulamanın Kurban Bayramı’ndan sonra başlayacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 28/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Yemde vergi yarıya iniyor
​Yemde vergi yarıya iniyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, et fiyatlarını ciddi oranda yükselten yemde gümrük vergisini yarı yarıya indirecek kararı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtıklarını söyledi. Bakan Zeybekci, yemin et maliyeti üzerinde yüzde 58 oranında etkisinin bulunduğuna vurgu yaparak, “Gümrük vergisi yüzde 13 olan yem ve yem bitkilerinin vergi oranını yüzde 6,5’a düşürmek için imzaya açtık. Bunun da et fiyatlarında yüzde 3’e yakın bir indirim yapmasını bekliyoruz. Bu indirimin Kurban Bayramı’ndan sonra et fiyatlarına yansıdığını göreceğiz” dedi. Zeybekci ayrıca yüksek gümrük vergileri ile üreticinin korunduğunun sanıldığını ama aslında yüksek gümrük vergileri ile iç pazarda spekülatörlere imkan tanındığını söyledi. Zeybekci, söz konusu oranları düşürerek spekülatörlerin alanlarını daraltacaklarını da kaydetti.

BAYRAM SONRASI
UYGULANACAK

Gıda fiyatlarının enflasyona etkisini değerlendiren Bakan Zeybekci, Türkiye’nin gıda ve hayvancılık alanında yetkin bir ülke olmasına karşın, yem ve soya, kanola gibi yem bitkilerinde avantajlı olmadığını söyledi. Türkiye’nin yem maliyetlerinin ve yem fiyatlarının bu nedenle yüksek olduğunu ifade eden Zeybekci, “Yem veya yem bitkileri ithalatında gümrük vergilerini yarı yarıya indirecek bir müdahalemiz oldu. Bunun et fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Bakanlar Kurulu’nda imzalar bayramdan sonra tamamlanacak. Gümrük vergileri yemde yüzde 13’ten yüzde 6’ya inecek. Böylece basit bir hesapla gümrük vergilerinde yüzde 6-6,5’luk bir indirim yaptığınız zaman et fiyatında yemin yüzde 58’lik maliyetinde yüzde 2-3 oranında düşürücü etkisi olacağı görülüyor” dedi. Bakan Zeybekci bu avantajın besiciler için bir hak oluşturacağına işaret ederken, uygulamanın Kurban Bayramı’ndan sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

SPEKÜLATÖRLERİN OYUN ALANI DARALIYOR

Gıda ürünlerinin fiyatlarının yüksek olmasında ayrıca, koruma duvarları ile spekülatörlere verilen fırsatların da etkili olduğunu anlatan Zeybekci, gıda ürünlerinin ithalatının önünün açılmasına yönelik yapılan düzenlemelerle spekülatörlerin oyun alanlarını daralttıklarını söyledi. Koruma duvarlarını bir çok üründe aşağı doğru çektiklerini, ürün fiyatları arttığı zaman düşük gümrük vergisi ile otomatik olarak özel sektörün ithalata başlayacağını anlatan Zeybekci, “Artık özel sektörü rahatlıkla ithalat yapılabilir hale getirdik” dedi. Yüksek gümrük vergisi koruması ile yerli üreticinin korunamadığını belirten Zeybekci, spekülatörlerin kazancının buğday ve arpada nasıl arttığını anlattı.


‘YÜKSEK VERGİ İLE
KORUYORUZ SANDIK’

Çiftçiyi mutlu edecek fiyat aralığı için Gümrük Vergisi'ni koyduklarını ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu: "Yüzde 130 gümrük vergisi ile buğday üreticisini koruduk ama aslında koruduğumuzu zannettik. Aslında buğday üreticisini korumak için vergi oranı yüzde 30-40’lar olması yetiyor... Peki biz şimdiye kadar ne yaptık. Yüzde 130 gümrük vergisi ile buğdayın Türkiye’deki fiyatı 1500 liraya gelene kadar Türkiye’ye buğday ithalatı imkanı bırakmadık. Dolayısıyla buğday spekülatörüne 1100 lira ile 1500 lira arasında istediğin gibi oynayabilirsin dedik. Aynı durum, arpada da oldu. Üretici zarar gördü. Kar eden spekülatör oldu.” 

  • ANADOLU KÜÇÜKBAŞA DÖNECEK
  • Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son 20 yılda Türkiye’de kırmızı ette büyükbaş hayvan eti tüketiminin arttığına da dikkat çekti. Ülke coğrafyasının, otlakların genetik yapısının yüzyıllardır koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılığa uygun olduğunu ifade eden Zeybekci, “Ama büyükbaş tüketelim dediğimiz zaman ithalata yönelmiş oluyoruz” tespitini yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın küçükbaş hayvan sayısının hızla artırılması için köylerde, kırsal kesimlerde aile ekonomilerinden, büyük şirketlere kadar bir çalışma başlatacağını söyleyen Zeybekci, “Büyükbaş hayvan ithalatı ve gıda da özel sektörün tamamen devreye girmesini istiyoruz” dedi.
ETTE GÜMRÜK VERGİSİ KADEMELİ AZALDI

Etin gümrük vergilerinde yüzde 20’lerden kademeli indirim yapıldığını anlatan Ekonomi Bakan Zeybekci, “Belirli seviyeye fiyatlar yaklaştığı an, özel sektör eliyle büyükbaş hayvan ithalatı ve et ithalatı yapılır hale getirdik. Burada devlet müdahil olarak piyasayı regüle edecek" dedi.

#Nihat Zeybekci
#Kurban Bayramı
#Et ithalatı
#gümrük
7 yıl önce