
Neredeyse görünmezlik özelliğine sahip şeffaf canlılar şaşkına çeviriyor
27 Ocak 2022
İnanması güç olsa da yeryüzündeki bazı varlıklar şeffaflar. Peki kendini koruma ve kamuflaj konusunda neredeyse görünmezlik özelliğine sahip olan bu canlıları keşfetmeye ne dersiniz? İşte sıra dışı şeffaf canlılar...
- NO1Her canlı kendisini farklı bir şekilde korur, savunur. Bukalemunlar renk değiştirir, kaplumbağalar kabuklarına sığınır, kokarcalar da özgün kötü kokularını çıkarırlar... Peki ya görünmezlik? İnsanların bile en çok sahip olmak istediği özelliklerden biri olan görünmezlik, bazı hayvanlarda mevcut. İşte savunma ve kamuflaj konusunda aşmış, şeffaf varlıklar...
Yılan balığı! Avrupa'daki nehirlerde yaşayan bu canlının uzunluğu ortalama 60 ila 80 santim arasında değişiyor. - NO2Cam bilyeye benzeyen bu sevimli canlının adı pleurobrachia pileus. 2.5 santime kadar büyüyebilen canlı, deniz üzümü olarak da biliniyor. Dokunaçları vücudundan yirmi kat daha uzun ve bu silahını avını sarmak için kullanıyor.
- NO3Ülkemizde Portekiz askeri olarak bilinen 'physalia physalis', iğnesiyle hem deniz canlıları hem de insanlar için ciddi etkilere yol açabiliyor. Dünyanın en tehlikeli denizanası türlerinden biri olan 'physalia physalis'in kök şeklindeki uzantıları nematosist zehiri ile kaplıdır. Denizanası, bu zehri diğer küçük canlıları felç ederek öldürmek için kullanır. Physalia physalis ılık okyanuslarda yalnız veya toplu şekilde yol alır. Hava yastığı şeklindeki görünüşü sayesinde rüzgarla beraber suyun üzerinde ilerler.
- NO4Salpa Maxima isimli şeffaf canlı sadece çok soğuk tuzlu sularda yaşayabiliyor. Bu balık jölemsi vücuduna su topladıktan sonra topladığı suları püskürterek hareket ediyor.
- NO5Amphipod Cystisoma Neptuni isimli bu canlı yarı saydam bir gövdeye sahip. Sadece fotoğraf makinesinin flaşı sayesinde görülebiliyor.
- NO6Karındanbacaklıların en ünlülerinden olan Pelagic Nudibranch avını yakalayabilmek için boynuzlarını kullanıyor. Uzunluğu 5.5 santime kadar çıkıyor.
- NO7Transparan balık.
- NO8Uzmanlar Yeni Zelanda yakınlarında bulunan bu şeffaf canlının, Salpa Maxima'nın bir türü olduğunu düşünüyor.
- NO9Barreleye balığı. Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu'nda yaşıyor.
- NO10Cassidinae. Kaplumbağa kabuklu böcek olarak bilinir.
- NO11İçi görünen kurbağa. 2011 yılında Elila Nehri'nde keşfedildi ve fotoğraflandı.
- NO12Cam kanatlı kelebek. Fırça bacaklı kelebek sınıfından olan bu canlı, Güney Amerika ve Şili civarlarında yaşıyor.
- NO132 santim boyutundaki bu ahtopot türü Tahiti civarlarındaki sularda yaşıyor.
- NO14Transparan kelebek.
- NO15Transparan ölümsüz denizanası. Turritopsis dohrnii, bilinen adıyla ölümsüz denizanası.
- NO16Cam kurbağa. Geneli şeffaf yeşil cam gibi görünen bu kurbağa türünün organları ve dolaşım sistemi görülebiliyor.
- NO17Juvenil Cowfish.
- NO18Kosta Rika Kurbağası yavruları. Karınlarının altında görünen sarmal desen aslında ince bağırsakları.
- NO19Transparan yassı balık.
- NO20Şeffaf salyangoz.
- NO21Transparan firavun karıncaları. Renkli sıvı verilen karıncalar, muhteşem görünüyor.
- NO22Tamamen şeffaf yağmur ormanları kurbağası. Amerikan yağmur ormanlarında yaşayan bu kurbağa türünün tüm organları açıkça görülebilmekte.
- NO23Hydromedusa.
- NO24Yılan balığı. Yılan balıkları hayatları boyunca renklerini değiştirirler. İlkin şeffaf, renksiz olan bu balıklar kahverengimsi bir sarı rengine bürünürler.
- NO25Şeffaf kabuklu salyangoz.
- NO26