|

Dedem devşirme olmayan tek paşaydı

I. Abdülhamid''in karısı dışında ardından göz yaşı döktüğü tek kişi olan sadrazamı Halil Hamid Paşa''nın 7. kuşaktan torunu Destine Bükey, dedesinin hazin öyküsünü anlattı. Kemal Derviş''in de dedesi olan paşa, Osmanlı''nın devşirme olmayan tek paşası olarak biliniyor

Aa
00:00 - 31/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:26 - 30/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Dedem devşirme olmayan tek paşaydı
Dedem devşirme olmayan tek paşaydı

I. Abdülhamid dönemi sadrazamlarından Halil Hamid Paşa''nın 7. kuşaktan torunu Destine Bükey, Halil Hamid Paşa''nın anısını ondan kalan orijinal fermanlar, nişan, madalya ve bir soy ağacı çerçevesiyle yaşatıyor.

Ankara''daki tarih kokan evinin her köşesinde o dönemlerden kalan ayrıntılara yer veren Destine Bükey, asıl mesleği arzuhalcilik olan Halil Hamid Paşa''nın, güzel yazısının dikkati çekmesiyle Babıali''ye (sadrazamlık binası) çağrıldığını söylüyor.

FİTNE KELLESİNİ ALDI

Halil Hamid Paşa''nın çok aydın ve yenilikçi bir sadrazam olduğunu kaydeden Bükey, '''Bir takım yenilikler getiriyor, ancak bundan rahatsız olanlar, ''senin yerini almak istiyor'' diyerek fitne ile padişaha şikayet ediyorlar. 1. Abdülhamid de kafasını kestiriyor. Tarih der ki, 1. Abdülhamid bir karısı öldüğünde, bir de Halil Hamid Paşa''nın kafasını kestirdiğinde ağlamış. Sonradan yazık ettiğini düşünerek çok üzülmüş''' dedi.

Halil Hamid Paşa hakkında tez hazırlayan Fransız bir öğrencinin Ankara''ya kadar gelerek kendisinden bilgi aldığını ifade eden Bükey, '''Ona bu kadar paşa arasında neden benimkini seçtiğini sordum. Bana konuyla ilgili çok yoğun bir araştırma yaptığını ve Osmanlı''da devşirme olmayan tek paşanın Halil Hamid Paşa olduğunu söyledi. Bu ayrıntıyı öğrendiğimde çok şaşırdım''' diye konuştu.

Derviş''in de dedesi

Destine Bükey''in eşi Erol Bükey de Halil Hamid Paşa''nın torunlarından. Çiftin aynı soydan geldiği bir diğer isim de Bülent Ecevit hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Kemal Derviş.


11 yıl önce