|

Afrin kapısı hizmette

Türkiye Zeytin Dalı operasyonu ile huzur getirdiği Afrin sınırında gümrük kapısını devreye soktu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ihracatçıya olan desteğin artarak süreceğini belirterek “Bu yıl 2 milyar 34 milyon liralık katkı vermeyi öngörüyoruz” dedi.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:46 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İhracata 2 milyar TL’nin üzerinde katkı sağladı.
İhracata 2 milyar TL’nin üzerinde katkı sağladı.

Türkiye’nin uzun yıllar Suriye ile ticaret yaptığı Cilvegözü, Yayladağ ve Akçakale sınır kapılarına bir yenisi de Afrin ile eklendi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Suriye/Afrin’e açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısını 8 Kasım’da açtıklarını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2019 bütçesi hakkında sunum yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz hafta itibariyle 81 ilde yaptıkları denetimlerde 366 firmanın toplam 6 bin 399 ürünü ile ilgili haksız fiyat artışı tespiti için inceleme başlattıklarını, bin 612 ürünün etiketlerinde ise mevzuata aykırılıklar tespit ederek idari para cezası uyguladıklarını söyledi.

İHRACATA DESTEK

Bakanlık olarak KOBİ düzeyinden başlayıp kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen ihracatçılara destek vereceklerini ifade eden Pekcan bu yıl 2 milyar 34 milyon liralık destek vermeyi öngördüklerini söyledi. Bu destekleri, Türkiye’nin ihracat potansiyeline direkt katkı sağlayacak olan alanlarda verdiklerini anlatan Pekcan, “Bu destekleri birkaç rakamsal veriyle vurgulamak istiyorum. Kümelenme esasına dayalı olarak geliştirilen UR-GE Projesi kapsamında halen 188 proje destekleniyor. Bu desteklerden 8 bin 232 firma faydalandı. 2018 yılında 6 bin 273 firmamızın 11 bin 770 yurt dışı fuar destek başvurusu sonuçlandırıldı. Bu yıl 35 uluslar arası nitelikteki yurt içi fuarı destek kapsamına aldık ve firmalarımızın bin 108 başvurusuna destek sağladık” dedi.

Dubai, Tahran, New York, Şikago ve Londra’daki Türkiye Ticaret Merkezleri’ne (TTM) yenileri ekleneceğini ifade eden Pekcan, “Ülke, bölge ve talep odaklı 35 yeni noktada önümüzdeki yıllarda yeni TTM’ler kurmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bunun yanı sıra 2018 yılında bin 487 ihracatçı firmanın bin 705 yetkilisi için onaylanan pasaport formlarıyla pek çok ülkeye vizesiz seyahat imkanı da sağladıklarını belirten Pekcan, “Toplam 11 bin 260 ihracatçı firmamız toplam 14 bin 406 yetkilisi için hususi pasaport alma hakkına sahip” ifadelerini kullandı. Eximbank’ın şu anda 100 dolarlık ihracatın 25 dolarını finanse ettiğini ifade eden Pekcan, bankanın Ağustos 2018 itibarıyla bankacılık sektörü tarafından verilen ihracat kredilerinin yüzde 48’ini tek başına sağladığını söyledi.


YENİ HAVALİMANINA YUTUCU TESPİT CİHAZI

Gümrük kapılarının modernize edecek yatırımların sürdüğünü anlatan Pekcan, İstanbul Havalimanı’nda alınan güvenlik önlemleri kapsamında da ilk defa gümrüklerde kullanılan bir yöntemi kurduklarını belirtirken, “İstanbul yeni havalimanında yolcu bagajlarının üç boyutlu görüntüsünü veren CT Bagaj Kontrol Cihazı ile uyuşturucu kuryelerinin belirlenmesi için ‘Yutucu Tespit Cihazını’ kullanmaya başladık” dedi. 2018 yılında gümrük kapılarında yakalanan 5,9 milyon TL’lik eşyanın bedelsiz olarak tahsis edildiğini belirten Pekcan, 14 milyondan fazla ürünün de Türkiye’ye girişini engellediklerini söyledi.

HELAL AKREDİTASYON 2019’DA

1,8 milyar Müslüman nüfusun gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi alanlarda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin talebi giderek arttığını söyleyen Pekcan, helal ekonomisinin küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Pekcan, bu ihtiyacın giderilmesine yönelik 2017 Kasım ayında kurulan Helal Akreditasyon Kurumunun 2019 yılında akreditasyon faaliyetlerine başlayacağı ve Türkiye’nin uluslararası arenada daha etkin temsilinin devamının sağlanacağını söyledi.

TÜKETİCİ HEYETLERİNDEN 105 MİLYON LİRA TASARRUF

2018 yılı 9 ayında Tüketici Hakem Heyetleri tarafından 424 bin 348 adet başvurunun karara bağlandığı bilgisini veren Pekcan, 105 milyon liralık tasarruf sağlandığını dile getirdi. Kurulların verdiği cezalara da değinen Bakan Pekcan, Reklam Kurulu aracılığıyla yaklaşık 16 milyon TL, Rekabet Kurulu aracılığıyla da 340 milyon liralık idari para cezası uyguladıklarını söyledi

#Afrin
#Ruhsar Pekcan
5 yıl önce