|

Cuma günü başlıyor, e-Devlet'ten başvuru yapılabilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,"imar barışı" olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin yönetmeliğin bugün yayımlanacağını ve Cuma günü ilk müracaatların alınmaya başlanacağını belirterek, müracaatların e-Devlet üzerinden yapılabileceğini de ifade etti.

Yeni Şafak
12:25 - 5/06/2018 Salı
Güncelleme: 14:17 - 5/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin AA Editör Masası'nda "imar barışı" olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi çalışmasının detaylarını paylaştı. İlk müracaatların Cuma günü alınmaya başlanacağını belirten Bakan Özhaseki işlemlerin ise en fazla 2 gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şöyle;

CUMA GÜNÜ MÜRACAATLAR ALINMAYA BAŞLANACAK

Devletin vatandaşla ihtilaflarını sona erdirecek, kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla başbaşayız. Onun yönetmelikleri bugün yayımlanıyor. İnşallah cuma günü itibarıyla müracaatları almaya başlayacağız.

  • Yapı Kayıt Belgesi müracaatları e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

2 GÜNDE BİTECEK

Yapı Kayıt Belgesi için işlemler 1-2 günde bitecek. Ayın 8'inde başlatılacak işlem en geç 10'unda bitecek.

50 MİLYAR LİRA BEKLENİYOR

Kat mülkiyetlerinde binada oturanların tamamının rızası gerekecek. Bize herkesin imzası alınıp başvuru yapılabilecek. Buradan 50 milyar lira gibi bir kaynak sağlanacak. Bu para kentsel dönüşüm için kullanılacak.

3 İSTİSNA

Üç tane istisnası var. Birincisi Boğaziçi ön görünümü, ikincisi Sultanahmet çevresi, bir de Gelibolu Yarımadası.

  • Asıl yasa bu değil, bu birinci kapısıydı. Arkasından imar yasaları geliyor, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor.

Burada yalan yanlış bir beyan varsa, yarın resmi işlemler başladığında başa bela olur. O işlem geçersiz hale gelir.

'BEN YAZDIM, DEĞİŞİKLİK OLABİLİR'

Bir yerde imarda artış sağlanmışsa, bir rant varsa bunun kamuya bedelinin ödenmesi lazım. Mesela parsel bazlı yoğunluk artışının yasaklanacağı hükmünü ben kendim yazdım. Bunu tartışacağız tabii. Ufak tefek değişikliklere uğrayabilir, belki muhalefetten de katkıda bulunurlar.

OKUL BAHÇELERİNE OTOPARK

Her daireye 1 otopark uygulaması... Otoparkı imardan saymıyoruz. Aşağıya doğru istedikleri kadar inebilirler. İki komşu bahçelerini birleştirip otopark yapabilecek. Öte yandan okul bahçelerinin otopark olarak kullanılmasını doğru buluyoruz. Hem bölgenin park sorunu çözülmüş olur hem de okula gelir sağlanmış olur.

#İmar Barışı
#Mehmet Özhaseki
6 yıl önce