|

Enerji sektöründe gündem ‘depolama’

Ankara’da bu yıl 11’incisi düzenlenen EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda yurtiçinden ve dışından gelen bilim adamları ve konukların yoğun gündemi enerjide 'depolama' konusu oldu.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 01:27 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin enerji sektöründe uluslararası boyutta önemini hızla artıyor
Türkiye’nin enerji sektöründe uluslararası boyutta önemini hızla artıyor

300’ü aşkın firma ile yaklaşık 15 bin delegenin katıldığı EIF 2018'in yayımlanan sonuç bildirgesinde; ülkelerin gelişimi ile özellikle gelişmekte olan ülkelerin son yıllarda gösterdiği yüksek ivmeye paralel olarak enerjinin öneminin hızlı arttığına ve tüm sektörler arasında ön plana çıktığına dikkat cekildi. Bildirgede, son 10 yılda Asya ile Avrupa arasında önemli bir HUB olan Türkiye’de de enerjinin ilk üç sektörden biri haline gelmesinin bunun en önemli göstergesi olduğunun altı çizildi.

YENİLENEBİLİR KAYNAK ARTIYOR

Tüm gelişen ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarının toplamdaki oranını hızla artırdığı, buna karşın fosil yakıtların önümüzdeki 10 yıl içerisinde giderek önemsizleşeceği vurgulanan bildirgede, Türkiye’nin büyük ölçekteki kömür kaynaklarını bu zaman diliminde hızla değerlendirmesinin önemine işaret edildi. Bildirgede, YEKA ihalelerine yurtdışından gelen ilgi ile EIF 2018’e önceki yıllara göre uluslararası alandan daha fazla yabancı katılımcı olmasının Türkiye’nin enerji sektöründe uluslararası boyutta önemini hızla arttırdığını gösterdiği vurgulandı.

TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ İÇİN DAİMA HAZIR

Uluslararası işbirliğinin hem Türkiye hem dünya ölçeğinde geliştirilmesi için yapılacak çalışmalarda yeni nesillerin temiz, aynı zamanda daha refah bir dünyada yaşaması için gerekli olduğuna işaret edilen bildirgede, bu kapsamda Energy Storage (depolama) konusunun hemen tüm katılımcıların ortak gündemi olduğuna dikkat çekildi. Bu yılın ocak-ağustos döneminde devreye alınan elektrik üretim santralleriyle sağlanan yaklaşık 3 bin 652 megavatlık kapasitenin %88’i yenilenebilir enerji kaynakları temelli oldu.

  • DÜNYA GENELİNDE YETERSIZ
  • Zirvenin sonuç bildirgesinde, temiz enerji kaynaklarına gösterilen ilginin sevindirici olmasına karşın, depolama konusunda henüz dünyanın beklenen adımı atamadığı, dolayısıyla sektörün hemen tüm temsilcilerinin depolama konusunda daha fazla yoğunlaşması, AR-GE çalışmalarının artması, uluslararası yatırımların çoğalması gerektiğine işaret ettikleri ifade edildi.

#EKonomi
#EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı
#Enerji
5 yıl önce