|

Memura işçi tavanından zam

Kamu işçileriyle toplu sözleşme imzalanmasının ardından gözler memurlar için başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine çevrildi. İşçiler için verilen 3,5+3,5 oranındaki zam tavanının memurlar için de geçerli olacağı konuşuluyor. Memur sendikalarının sosyal hakların iyileştirilmesi konusunda da önemli talepleri var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:46 - 6/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Memura işçi tavanından zam
Memura işçi tavanından zam

Önümüzdeki iki yıl kamuda çalışanları enflasyon altında ezdirmemek için toplu sözleşmelerde ücret zammı pazarlıkları başladı. Bu çerçevede önceki gün 192 bin kamu işçisi ile toplu sözleşmede işçileri sevindiren zam oranları onaylanırken, bu oranların Ağustos ayında 2018-2019 yıllarında memurlara verilecek zammın da işareti olduğu belirlendi.

5.9 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Ağustos ayında hükümet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında 3.9 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisinin toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Bir ay sürmesi beklenen görüşmelerde gözler Memur-Sen’in kırmızı çizgisinin ne olacağına çevrildi. Bu kapsamda 2018-2019 yıllarını içerecek ücret artışları görüşmelerinde memurların beklentisinin en az işçi maaşlarına verilen zam oranı kadar olacağına dikkat çekiliyor. Hükümet ile 192 bin kamu işçisi arasında imzalanan toplu sözleşmede ilk 6 ay için yüzde 7,5, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam kararı verildi. Ayrıca 3 bin liranın altında maaş alanlara da 90 liralık ek ödemeleri ise 500 liradan 750 liraya çıkarıldı. 2018 yılı zammı olarak da ilk altı ay yüzde 3,5 ve ikinci altı ay yüzde 3,5 olarak anlaşma sağlandı. 2017 ve 2018 için enflasyon farkının zamma yansıtılması kararlaştırıldı.

MEMURA NE VERİLECEK?

İşçilerin elde ettiği bu kazancın Memur-Sen’in de toplu sözleşme görüşmelerinde kırmızı çizgisi olacağı dile getiriliyor. Bu çerçevede en düşük memur maaşına 100 liralık seyyanen zam, tüm memurların taban aylığına 250 lira zam ve 2 yıl için toplamda yüzde 20 zam ve enflasyon farkı istenmesi gerektiği belirtiliyor. Memur-Sen çevrelerinde bu beklentilerin dile getirilmesine karşın, hükümet ise uzun bir süredir ancak yüzde 5’ler seviyesine ulaşan büyüme oranlarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasına çaba gösteriyor. Bu kapsamda bütçenin 3’te 1’ini oluşturan kamu personel ücretlerine beklentinin üzerinde yapılacak yüksek artışların enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratabileceğine dikkat çekiliyor.

BASK
BEĞENMEDİ

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikası Konfederasyonu (BASK) ise Haziran ayında yüzde 0,27 oranında çıkan TÜFE düşüşü karşısında memurlara verilen Ocak ayı zammının geri alındığını öne sürdü. Bu kapsamda memurların yüzde 2,89 oranında alacaklı hale geldiğini dile getiren Konfederasyon Başkanı Bayram Zengin, memurların yılın ilk yarısında aylığının yüzde 10'u oranında kayıpla tamamladığını savundu.


#Memur
#İşç
#Zam
7 yıl önce