|

Mükellefe puanlama hazırlığı

Maliye Bakanlığı vergisini düzenli ödeyen mükelleflere indirim, borçlarının taksitlendirilmesi ve ödeme kabiliyetini geliştirebilme gibi imkanlar sunacak. Bakanlık, söz konusu kolaylıkları kötü niyetli mükelleflerin suiistimal etmemesi için ise mükelleflere puan uygulaması getirmeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2017 Cuma
Güncelleme: 00:20 - 25/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Mükellefe puanlama hazırlığı
Mükellefe puanlama hazırlığı

Maliye Bakanlığı önümüz-deki dönem mükellef ilişkilerinde ciddi adımlar atacak. Bu kapsamda vergisini düzenli ödeyen mükelleflere indirim imkanı getirileceği gibi, aynı zamanda mükellef bazında belli büyüklüğe gelmiş olanların borçlarının taksitlendirilmesi ile ödeme kabiliyetini geliştirebilme imkanı da sağlanacak. Maliye Bakanlığı bütün bu gelişmelerin hazırlığını geçen yıl 7020 sayılı düzenleme ile getirdi. Düzenlemenin 48/a maddesi ile mükelleflere borçlarını taksitlendirme imkanı getirerek sağladı. Bu düzenleme de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanuna geçici madde ile eklendi. Böylece taksitlendirmesi şu anda yapılmayan KDV dahil, bütün alacakların taksitlendirilmesinin yolu açıldı.

KÖTÜ NİYETLİLER İÇİN TEDBİR NİTELİĞİNDE

Maliye Bakanlığı taksitlendirerek mükelleflerin borçlarını ödemelerini imkan sağlama yolunu açarken, aynı zamanda da bundan sonra af, yeniden yapılandırma ve benzeri uygulamaları da ortadan kaldıracak. Bu nedenle vergi ve prim borçlarının taksitlendirmesini kötü niyetli mükelleflerin suiistimal etmemesi için de mükelleflere puan uygulaması getirecek.

YAZILIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bütün bu hazırlıklarla ilgili maliyede mükelleflerin durumlarının analizini yapacak şekilde puan sisteminin yazılımı üzerinde çalışılıyor. Sistemde hadler belirlenecek ve şu kadar borcu olana şu kadar taksit şeklinde bir yöntem ile mükellefin ödeme kabiliyetini bozmadan vergisini ödemesi sağlanacak. Borçlarını zamanında ödeyene, beyannamelerini zamanında veren, naylon fatura ve benzeri kayıtdışı ekonomiye yönelmeyen mükellefler ayrı tutulacak. Onlara verilecek puanlama ile gerektiğinde bu mükelleflere vergi indirimi imkanı getirilecek. İndirimli vergi ödeme imkanlarına rağmen piyasa koşulları nedeniyle bu mükellefler zora düştüğünde ise uygun faiz oranları ile taksitlendirme şansı verilecek.

  • EKONOMİYİ DESTEKLEYEN MÜKELLEFE KOLAYLIK
  • “Ekonomiye aktivitesiyle destek veren mükellef, maliyeden destek görecek” düşüncesinin hakim olacağını ve bunun da tüm mükelleflerce benimsetileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu kapsamda da mükelleflere verilecek puanlama ile kimi mükellefin 12 aya kiminin 18 aya, kiminin 36 aya kadar taksitlendirme imkanından yararlanacağını belirtti. Taksitlendirmeden yararlanma yetkisi şu anda Bakanlar Kurulu’nda bulunuyor. 2019’dan sonra Cumhurbaşkanı hükümet modelinde Bakanlar Kurulu yetkileri de Cumhurbaşkanına geçecek.
7020, KDV’YE DE TAKSİT GETİRDİ

Bütün bu hazırlıkların altyapısı ise geçen yıl 7020 sayılı düzenlemenin 48/a maddesi ile taksitlendirme imkanı ile sağlandı. Buadüzenleme de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanuna geçici madde ile eklendi. Böylece taksitlendirmesi yapılmayan KDV dahil, bütün alacakların taksitlendirilmesine imkan sağlandı.


#Maliye
#Vergi
#Mükellef
7 yıl önce