|

Yatırım destekleri disiplini bozmadı

Reel sektörü desteklemek için alınan tedbirler bütçe disiplinini bozmadı. Tedbirlerin bütçeye yükünün yaklaşık 13 milyar lira olacağını kaydeden Maliye Bakanı Ağbal, “Sonraki yıllarda vergi indirimleri ve tarımsal destekleme ödemeleri olmayacak” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:14 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla verilen kredilerin yüzde 60’ının yeni kredi, yüzde 37’sinin mevcut krediye ek kredi olduğunu söyledi. KGF desteklerinden dolayı toplamda 4 milyar liralık yükün bu yıla sadece 700 milyon lirasının geleceğini kaydetti. Ağbal, reel sektörü desteklemek için alınan tedbirlerin tamamının bütçeye yükünün 13 milyar lira civarında olacağını ifade etti.

TBMM’de bir grup gazeteciye yatırım ve üretimi geliştirmek amacıyla verilen desteklerin bütçeye maliyeti hakkında bilgi veren Ağbal, “Bizim 47 milyar liralık bir açığımız var. Normalde piyasalar bütçe açığı daha yukarıda bekliyordu. Ancak onlar kadar kötümser değilim. Bütçe açığı mali disiplini devam ettirdiğimiz bir noktada biraz artacak” dedi. Alınan kararların çoğunluğunun bir defalık etki edeceğini ifade eden Ağbal, “Sonraki yıllarda vergi indirimleri olmayacak, tarımsal destekleme ödemeleri olmayacak. Bugün 13-14 milyar lira dediğim rakam belki de 4 milyar liraya düşecek” diye konuştu.

KGF YENİ MODEL OLDU

KGF devreye girdikten sonra 2015’lerdeki yüksek kredi hacmi büyümesi oranlarına geri dönüldüğüne de işaret eden Ağbal, KGF kredilerini büyük oranda KOBİ’lerin kullandığını piyasadaki daralmayı durdurmanın ötesinde hızla yukarı çektiğini söyledi. Ağbal, Türkiye ile ilgili tedbirlerde ilk sıraya KGF modelinin oturduğuna dikkat çekti.

Kötü amaçlı kullanıma uyarı

KGF kredilerinin farklı amaçlarla kullanıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Maliye Bakanı Naci Ağbal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunları söyleyerek KGF ile ilgili bir olumsuz algı üretilmesin. Devlet olarak bu kadar büyük bir imkanı getirmişsek, bu imkanı kimse suiistimal etmeye kalkmasın. En rahat denetlediğimiz alan bankacılık sektörü. Herşey kayıtlı. Yarın burada herhangi bir şekilde verilen kredilerin kullanımına ilişkin veya verilirken bir yanlışlık varsa zaten orda ilgili kurumlar gereğini yapacak” değerlendirmesi yaptı.


#​Maliye Bakanı
#Naci Ağbal
#Yatırım
#​Reel sektör
#TBMM
7 yıl önce