|

Baz istasyonu olan evlerde vergi ödemesine dikkat

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Eski Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nazmi Karyağdı, çatılara yerleştirilen baz istasyonları ve binalara alınan reklamlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2017 Cuma
Güncelleme: 08:09 - 7/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Baz istasyonu olan evlerde vergi ödemesine dikkat
​Baz istasyonu olan evlerde vergi ödemesine dikkat

Karyağdı, çatı ve cephe gibi apartmana ait alanları kiralamış olan GSM operatörlerinin ve reklam verenlerin Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ödeme yaparken yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı yaptıklarını dile getirdi. Bu kapsamda da Karyağdı, gelir vergisi yönünden, site yönetimi tarafından kiraya verilen ortak alanlar nedeniyle elde edilen gelirin de kat maliklerini mükellef yaptığını belirtti. Karyağdı, elde edilen toplam gelirin (brüt) kat malikleri sayısına bölünmesiyle her bir kat malikine düşen kira gelirinin (gayrimenkul sermaye iradı) tespit edilmiş olduğunu dile getirdi.

30 BİN LİRA SINIR

2016 yılı için kişi başına düşen kira geliri brüt tutarı 30 bin lirayı aşıyorsa kat maliklerinin her biri yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurmak durumunda olduğunu hatırlatan Karyağdı, elde edilen brüt gelir bu tutarın altında kalıyorsa beyanname vermeye gerek olmayacağını vurguladı. Karyağdı ayrıca başka gelirler nedeniyle beyanname veriliyor olsa bile brüt 30 bin liranın altında gelir elde eden kat maliklerinin bu gelirlerini beyannamelerine eklemeyeceklerini kaydetti.


KDV mükellefi olmuyorlar

Karyağdı, söz konusu gayrimenkul eğer bir işletmeye dahil değilse, elde edilen gelirden dolayı KDV yönünden bir mükellefiyetin doğmadığına da dile getirdi. Sadece reklam geliri alınması durumu var ise Karyağdı, site ve apartman yönetimleri KDV mükellefi olmadıklarından reklam veren işletmeler sorumlu sıfatıyla yüzde 18 oranında KDV’yi kaynakta kesip vergi dairesine bildireceklerini anlattı.

#KDV
#GSM
#Gelir Vergisi Kanunu
7 yıl önce