|

Git tarihini öğren!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Osmanlı İmparatorluğu hakkında yaptığı skandal açıklamalara tarihçilerden ders gibi tepki geldi. Osmanlı döneminde hiçbir millete veya zümreye zulüm yapılmadığını belirten tarihçiler, Kılıçdaroğlu’na tarih okumaları yapmasını önerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 13:36 - 24/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu’nun Osmanlı İmparatorluğu hakkında yaptığı skandal açıklamalara tarihçilerden ders gibi tepki geldi.
Kılıçdaroğlu’nun Osmanlı İmparatorluğu hakkında yaptığı skandal açıklamalara tarihçilerden ders gibi tepki geldi.
MUSTAFA İLHAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Silifke Yörük Türkmen Çalıştayı'nda Osmanlı İmparatorluğu hakkında yaptığı skandal açıklamalar tarihçilerin tepkisine neden oldu. Kılıçdaroğlu'nun 'Türk milleti diye de bir kavram yoktu' açıklamasının saçmalıktan ibaret olduğunu ve kendisinin de bir Yörük olduğunu söyleyen Tarihçi Prof. Dr. Tufan Gündüz, "Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi dili Türkçe’dir. Osmanlı sarayında da yaşayanların büyük bir çoğunluğu Türk'tü ve Türkçe konuşuyordu" dedi.


OSMANLI BİR TÜRK İMPARATORLUĞUDUR

Kılıçdaroğlu'nun Osmanlı İmparatorluğu hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığını vurgulayan Gündüz, "Osmanlı İmparatorluğu bir Türk imparatorluğudur ve sarayda konuşulan dil Türkçe’dir. Osmanlıca, Arap harfleriyle Türkçe yazılmasından ibarettir. Osmanlı'da Türk milleti kavramanının olmadığını söylemek talihsiz bir açıklamadan ibarettir" ifadelerini kullandı.


AÇIKLAMA İÇLER ACISI

Kılıçdaroğlu'nun siyasi alanda söylediği şeylerin ipe sapa gelmez şeyler olduğunu söyleyen Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik ise, "Bu tarz açıklamalar artık halk tarafından karşılık bulmuyor. CHP'nin Genel Başkanı CHP'nin tarihini bile bilmezken bu tür açıklamar yapması gerçekten içler acısı. Hele ki kendisinin cahili olduğu bir konuda kalkıp söz söylemesi zaten doğru değil ve söyledikleri şeylerin içinde hiç bir doğru kelime yok. O bir tarihi ezberdir" dedi.


DOĞRU DEĞİL

Tarihi doğru anlamak için bilmek gerektiğini ve bunun için Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yapılmış araştırmaları okumasını tavsiye ettiğini söyleyen Millî Savunma Üniversitesi rektörü Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Osmanlı’nın yörüklere zulmettiği eski bir söylemdir ve doğru değildir. Osmanlı yönetiminin yörüklere yönelik özel bir siyaseti yoktu. Temelde iktisadi faaliyetin devamına ve asayişe bakılıyordu" dedi.

HİÇ KİMSE ZULÜM GÖRMEMİŞTİR

Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir gurubu diğerinden daha üstün ya da daha aşağı seviyede görmediğini söyleyen Afyoncu, "Osmanlı İmparatorluğu'nda hiç bir halk zulüm görmemiştir” ifadelerini kullandı.

  • Skandal açıklamalar
  • CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu pazar günü katıldığı Silifke Yörük Türkmen Çalıştayı’nda Osmanlı’yı zulümle, padişahları da zalimlikle suçladı. Kılıçdaroğlu’nun skandal açıklamaları şöyleydi: “Yörük kültürünün çadırlarını hepimiz bilmek zorundayız. Bu çadırların bir özelliği daha var. Bu çadırlar zulme karşı direnenlerin mekanıdır. Bu çadırlar ‘Ferman padişahınsa dağlar bizimdir’ diyenlerin çadırlarıdır. Bu çadırlar aynı zamanda güzel Türkçemizi asırlar boyunca yaşatan çadırlardır. Osmanlı’nın sarayında Farsça, Osmanlıca konuşulurdu ama bu çadırlarda öz be öz Türkçe konuşulurdu. Osmanlı’nın zulmüne karşı bu çadırlarda ne mücadeleler verildi. Dadaloğlu, Köroğlu boşuna mı çıktı? Boşuna mı söylediler, padişahın fermanını ama dağların da bize ait olduğunu.”

Kendini bilmez

Dünya Yörük Yazarlar Birliği üyesi yazarlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Yörük Çalıştayı’nda sarf ettiği sözlere tepki gösterdi. Yörük yazar Bekir Aygül, “Türk milletinin bizatihi kendisi olan Yörükler, tarih boyunca kurdukları devletleri yaşatmak ve yüceltmek uğruna maddi ve manevi tüm varlıklarını ortaya koymuşlardır. Yörükler, Selçuklu’da Alpaslan, Osmanlı’da Sultan Mehmet’tir.

Gazi Mustafa Kemal’in emrinde Mehmetçik, cehennem ateşinde ateşten bir mızraktır, kınalı kuzudur. Bütün mukaddesatları uğruna mücadele etmiş kahramanlık abideleridir. Bu gerçeğe gözü ve gönlü kapalı olan bazı kendini bilmez, tarihten bihaber kimseler tarafından 600 yıl boyunca dünyaya adaletle hükmeden Yörüklerin kutlu devleti Osmanlı’yı karalamaya ve Yörüklerle gönül bağını koparmaya yönelik siyaset üretme gayreti içinde oldukları görülmektedir. Bizi bizle vurmak, tefrika çıkarmak, Mehmet’i Mehmet’e düşürmek dün olduğu gibi bu gün de hiç kimseye fayda sağlamayacak, Aziz Türk milleti bu oyunu da boşa çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

#CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
#Osmanlı Tarihi
#Hakaret
6 yıl önce