|

Gurbetçilere satış %37 arttı

Gurbetçiye Türkiye’de KDV’siz konut edinme hakkı verilmesi konut satışlarını artırdı. Geçen yılın Nisan-Ağustos aylarında yurtdışında yaşayan vatandaşlar ülkemizden 2 bin 585 adet konut ve işyeri satın alırken bu yılın aynı döneminde rakam KDV’siz konut edinimiyle yüzde 37 artarak 3 bin 549 adede ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:17 - 3/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gurbetçilere satış %37 arttı
Gurbetçilere satış %37 arttı

Alt sektörlerle birlikte yaklaşık 250 sektörü etkileyen ve ekonominin canlanmasında önemli bir lokomotif olan inşaat sektöründe birbir ardına atılan adımlar meyvelerini vermeye başladı. Hükümet gurbetçilere yönelik yaptığı düzenlemeyle de hedefine ulaştı. Yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için hzırlanan KDV’siz konut satışına gurbetçilerden yoğun talep oluştu. Gelen talep satışları da yukarı taşıdı.

300 BİN TL’de 54 BİN TL AVANTAJ

Türkiye’ye tatile gelen gurbetçilerimiz 1 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe giren yabancıların KDV ödemeksizin konut edinimi fırsatını değerlendirerek konut ve işyeri satın aldı. Geçen yılın Nisan-Ağustos aylarında yapılan konut ve işyeri satışları 2 bin 585 adet olurken, bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 37,29 artarak 3 bin 549 adede ulaştı. Gurbetçinin KDV’siz konut alımı 300 bin liralık konut alımında yüzde 18 KDV ile hesaplandığında vatandaşa 54 bin liralık avantaj sağlıyor. Bu para 300 bin liraya konut satın alan gurbetçinin cebinde kalıyor. Uzmanlar bu avantajın konut alımındaki artış için önemli bir gerekçe olduğunu belirtiyor.

CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Hükümet, bu yaz inşaat sektörüne hareketlilik, ayrıca ülkeye döviz girişini sağlamak amacıyla getirdiği KDV’siz konut alımı uygulaması sayesinde cari açığın finansmanına da ciddi kaynak sağladı. Eski Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı da uygulama sayesinde cari açığın finansmanı için ülkemize döviz girişinin olduğunu söyledi. Çünkü satın alınan konutun bedelinin yurtdışından döviz olarak getirilmesi şartı bulunuyor. Yurtdışında bulunan dövizi gurbetçi Türkiye’deki bir bankaya transfer ederek getirebiliyor. Eğer gurbetçi dövizi fiziki olarak yanında getiriyorsa bu durumda da girişte Gümrük İdaresi’nden alacağı bir belge ile ispat etmesi gerekiyor. Sadece paranın düzenlemenin hayata geçtiği 8 Mart 2017’den sonra Türkiye’ye girmesi gerekiyor. Satın alınan gayrimenkulün en az bir yıl süreyle elden çıkartılmaması şartı da bulunuyor.

İLK KEZ SATILAN OLMALI

Türkiye’den konut alan gurbetçiler yaşadıkları ülkeden ikamet tezkeresi ve bir de o ülkede en az 6 aydır bulunduklarını ispat eden belgeyle Türkiye’ye geliyor. Belgeler, konutun alındığı satıcıya veriliyor. Konut veya işyerleri devrinin de gurbetçiye ilk kez yapılması gerekiyor. Müteahhit gayrimenkulü bir başka kişiye satmışsa ve gurbetçimiz de bu kişiden satın almışsa, aldığı yer kullanılmamış dahi olsa bu durumda KDV’den muaf olmuyorlar ve KDV’yi ödüyorlar.


#Ekonomi
#Konut
7 yıl önce