|

Aşılamada dünyada yedinciyiz

Türkiye aşılama hızındaki performansıyla 107 milyon doz ile Almanya’yı geride bırakarak yedinci sıraya yükseldi. Ülke çapında 18 yaş üstü nüfusun aşılanma oranı yüzde 70’e çıktı.

Ayşe Mine Alioğlu
00:23 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:27 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Dünya genelinde Kovid-19 aşı çalışmaları hızla devam ederken Türkiye aşılama hızında en yüksek performans gösteren ülkelerden biri oldu. Son verilere göre Türkiye, 107 milyon doz aşıyla Almanya’yı geride bırakarak dünyada yedinci sıraya yükseldi. Ülke çapında 18 yaş üstü nüfusun aşılanma oranı yüzde 70’e çıktı. Birinci sırayı 2 milyar dozla Çin alırken, sekizinci sırada 106 milyonla Almanya, onuncu sırada ise 93 milyon dozla Fransa yer aldı.

TÜM TOPLUM AŞILANMALI

Aşılamada ciddi başarı kaydedildiğini belirten Kartal Doktor Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, “18 yaş üzeri ikinci doz aşılananların oranı yüzde 70’leri yakaladı. Bu çok ciddi bir başarı. Bu rakamla, dünyada ileri seviyedekilerle ve Almanya ile yarışır haldeyiz. Eğer biraz daha aktif olursak birçok ülkeyi geçmiş olacağız. Aşılanan insanlar Kovid-19’a yakalansalar dahi ciddi hastalık geçirmiyor. Hastanelerimizde yatan hastaların yüzde 80’i aşısız ya da tam doz aşısı olmayan kimseler. Ülke olarak toplumsal bağışıklığı ileri götürebilmek için tüm toplumu aşılamamız gerekiyor” dedi.


BU BAŞARI BİZLERİN ÇABASI

Sağlığın herkes için önemli olduğunu belirten Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik ise, Sağlık Bakanlığı’nın aşı için büyük bir mesai harcadığını belirterek, “Yıl sonuna kadar yüzde yüz aşılama olursa güzel günler bizi bekler. Sosyal medyada aşı karşıtı söylemlerde bulunuyorlar. Bu olumsuz haberler insanları ve bizleri yoruyor. Herkesin bilimin sesine kulak vermesi lazım. Yüzde yüz yan etkisi olmayan ilaç var mı” ifadelerini kullandı.

TEORİLER KAFA KARIŞTIRIYOR

Komplo teorilerine kulak tıkanması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Kovid-19’la mücadelenin ikinci yılını bitirmek üzereyiz. Artık virüse karşı bir tecrübe kazandık. Gereksiz komplolarla insanların kafaları karıştırılıyor. Aşının etkileri belli olmasa da virüs kesinlikle vücutta hasar bırakıyor. Kovid öldürmese de kalıcı etkileri olabilir” dedi.

#Koronavirüs
#Almanya
#Türkiye
#İlhami Çelik
#Recep Demirhan
3 yıl önce