|

Lavaş, kültürel mirasımız

UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Türkiye adına dahil edilen lavaş, usta ellerde hazırlanıp kış sofralarında yerini alıyor. Iğdır'da kış hazırlıkları kapsamında bir araya gelen kadınlar, hummalı çalışma sonucu lavaş pişiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2016 Salı
Güncelleme: 21:55 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

SUNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Türkiye adına dahil edilen lavaş, usta ellerde özenle pişirilerek kış sofralarındaki yerini alıyor. Iğdır'da sert geçen kış şartlarında sabah saatlerinde tandırı yakan kadınlar, pişirdikleri lavaşları, kış sofralarında tüketmek üzere istifliyor. Genellikle köylerde yaşayan vatandaşlar, yaz aylarında kendi elde ettikleri unla, kış boyunca her hafta yakılan tandırlarda ekmek pişiriyor.



KÖY HAYATININ VAZGEÇİLMEZİ


Yöre sakinlerinden Ayfer Güneş, yaptığı açıklamada, tandırda pişirilen lavaşın tadını hiçbir ekmeğin vermediğini, bunun adeta bir gelenek haline geldiğini söyledi. Tandır ekmeğinin köy hayatının vazgeçilmezi olduğunu belirten Güneş, "Kendimi bildim bileli tandır ekmeği yeriz. Ekmeği çarşıdan almayız. Değirmenden un alıp, pişiriyoruz." dedi.



PİŞİRMEK USTALIK İSTER


Tandırda ekmek pişirmenin ustalık istediğini belirten Güneş, şunları kaydetti: "Lavaş pişirmek ince ustalık ister, şimdi bazı insanlar tandıra dahi yaklaşamıyor. Oysa biz bu tandırlarda pişen ekmeklerle büyüdük, çocuklarımızı da kendi pişirdiğimiz lavaşlarla büyüttük. Atalarımızdan öğrendik, onlar da atalarından gördüklerini bize öğretmişler. Tarihten bugüne kadar lavaş bizimdi, kimseyle paylaşamayız."



ERMENİSTAN SAHİPLENDİ


Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından UNESCO'ya sunulan "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka" dosyası, 30 Kasım'daki UNESCO toplantısında kabul edilmişti. Böylelikle lavaş, Türkiye adına da "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne kaydedilmişti. Ermenistan, ilk olarak UNESCO komitesine "Ermenistan lavaşı" olarak dosya sunmuş, Azerbaycan'ın itirazı üzerine lavaş listeden çıkarılmıştı.



#UNESCO
#Lavaş
#SUNESCO
7 yıl önce