|

Rusların Türkiye’de yatırım tercihi konut

Yılın 7 ayında Türkiye'de en çok konut yatırımını Rusların yaptığı görüldü. Rusya vatandaşlarının Türkiye'den aldığı konut adedi ilk 7 ayda yıllık bazda yüzde 223,4 artarak 6 bin 877'ye yükseldi.

Ekonomi Servisi
02:12 - 17/08/2022 Çarşamba
Güncelleme: 02:15 - 17/08/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Türkiye genelinde temmuzda 93 bin 902 konut satıldı. Bu dönemde satılan konut sayısı; aylık bazda yüzde 37,6, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12,9 azaldı. Söz konusu gerilemede 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde noterler başta olmak üzere kurumların çalışmaması etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

YABANCI İLGİSİNDE ARTIŞ

  • İlk 7 ay baz alındığında ise yabancıların konut yatırımında ciddi artış yaşandığı görüldü. Ocak-temmuz döneminde yabancılara konut satışı yıllık bazda yüzde 57,4 artarak 39 bin 322’ye yükseldi. Söz konusu istatistiklerde ise yabancıya konut satışı içinde Rusların ağırlığı dikkat çekti. Rusya’ya yönelik yaptırımların artması ve turizmin etkisiyle Rus vatandaşların ülkemizdeki konut yatırımları her geçen gün artıyor. Temmuzda Rusya vatandaşları Türkiye’den bin 28 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 431 konut ile İran, 380 konut ile Irak vatandaşları takip etti. Geçtiğimiz haziran ayında da Ruslar 1887 konut alımıyla ilk sırada yer almıştı.

Antalya 68 ay sonra yeniden zirvede

Antalya, yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul’u geçerek aylık bazda zirveye yerleşti. Ocak-temmuz döneminde yabancılara en çok konut satışı 16 bin 49 adetle İstanbul’dan yapılırken, onu 11 bin 257 adetle Antalya izledi. Yılın 7 ayında Türkiye’de en çok konut yatırımını Rusların yaptığı görüldü. Rusya vatandaşlarının Türkiye’den aldığı konut adedi ocak-temmuz döneminde yıllık bazda yüzde 223,4 artarak 6 bin 877’ye yükseldi. Temmuz ayı verileri ele alındığında geçen ay en yabancıların en çok konut aldığı illerin başında 1.421 adetle Antalya geldi. Söz konusu kent, 68 ay sonra İstanbul’u geçerek zirveye yerleşti. Antalya, bu alanda detaylı verilerin açıklanmaya başladığı 2013’ten bu yana genellikle zirvede yer alan İstanbul’u en son Ekim 2016’da geçmişti.

Kuzey ülkelerinden ciddi talep var

  • İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıların Türkiye'ye ilgisinin sürdüğünü söyledi. Durbakayım, "Başta Ruslar olmak üzere konut yatırımında ciddi artışlar var. Rusların ve Ukraynalıların yanı sıra İskandinav ülkelerinin vatandaşları da Antalya'dan oturum amaçlı konut alıyor. Avrupa yaşam tarzına uyması, sıcak ve ekonomik olması nedeniyle Kuzey ülkelerinden Antalya'ya ciddi ilgi var. Bu ilgi kenti yabancıya konut satışında ilk sıraya yükseltmiş durumda” diye konuştu.

Fiyat endeksi yüzde 9 arttı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Bu artış, konut satışlarının yılı 2021’e göre daha yüksek seviyelerde kapatacağına işaret ediyor” dedi. Konut Fiyat Endeksi (KFE) ise haziranda bir önceki aya göre yüzde 9,0 artarak 469,8 seviyesinde gerçekleşti.

#Rusya
#Türkiye
#Konut
2 yıl önce