Menü

Geri

EDİSYON   :

TRTRENENARARFRFRRURUURUR
28

Bildirimler

Hayata sıkı sıkı tutunuyorlar

Mezin Tanrıseven01:00, 17/03/2012, Cumartesi
Yeni Şafak
Hayata sıkı sıkı tutunuyorlar

Onlara göre hayat anlamsız, çelimsiz ve başkalarına göreydi. Yoksul evlerin ocağından çaresizlik tütüyordu. Onların ya eşleri ya çocukları ya da babaları cezaevindeydi... Devletin ilgili birimleri cezaevinde yatan mahkumların toplumsal hayata yeniden kazandırılmaları ve meslek sahibi olması için eğitim programları uyguluyordu. Ya kader mahkumunun eşleri ve çocukları?

Kader mahkumlarının geride bıraktıkları aileleri toplumsal hayatın dışında kalmışlardı. Hep şüpheli gözlerle nazar edilmek onlara zor geliyordu. Kader mahkumu dört duvar arasında çentik atarken, onların evlerinin duvarlarında çentik atacağı hiçbir boşluk yoktu. Kader mahkumunun çocuklarıyla kenetlenmiş bir anne ise aileyi ayakta tutmak için herkesten çok çalışmaya ve fedakarlık yapmaya mecburdu.

ÖNCE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANDI

Sultangazi Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleri kapmasında mahkum ailelere yönelik "Ben de Varım" projesini hayata geçirdi. Proje kapmasında ilk etapta ailenin mahkumiyet tarihçesi, sağlık ve psikolojik durumlarına dair bilgileri ayrıntılı şekilde raporlandı. Sonraki adımda ise Sultangazi Belediyesi tarafından mahkum ailelerinin temel ihtiyaçları giderildi ve psikolojik destek sağlandı. Eğitim gören çocuklara ise her türlü eğitim malzemesi desteği verildi. Ailesini geçindirmek zorunda olan mahkum eşlerine ise istihdam olanağı sunuldu. Bu amaçla özel sektörle temasa geçilerek mahkum ailesinin kendi evinde paketleme ve nikah şekeri yapımı gibi iş yapma imkanı getirildi. Bununla da yetinmeyen Sultangazi Belediyesi Başkanı Cahit Altunay bu aileler periyodik aralıklarla bir araya gelerek kültürel ve eğlence gezileri düzenledi. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen mahkum aileleri ise düşüncelerini şu cümlelerle özetliyor: "Toplum bize önyargılı yaklaşıyor. Belli bir zaman sonra ise önce çocuklar sonra bizler toplumdan uzaklaşarak kendi dünyamızda yaşıyoruz. Her insan suç işleyebilir. Hangimiz hata yapmıyoruz ki? Cezaevindekilere bir şans daha veremez miyiz?" "Ben de Varım" projesi hakkında düşüncelerini açıklayan mahkum aileleri, "Bu projeyle bir kez daha hayata sıkı tutunma şansını yakaladık. Sultangazi Belediyesi'nin yardımıyla iş sahibi olduk. Yarınlara daha güvenle ve geçinme sıkıntısı olmadan bakabiliyoruz" ifadelerini kullandılar.


Yaşama dair umutla

Sultangazi'de yardıma ihtiyacı olan aileler artık gelecekten daha umutlu ve yaşama daha sıkı sarılıyor. Belediyenin girişimiyle hayata geçen proje kapsamında ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, gerekirse psikolojik destek alabiliyorlar. Artık birçok insan yaşama biraz daha umutla bakıyor.


Yorumlar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

10 saniye sonra yönlendirileceksiniz...

10 saniye sonra yönlendirileceksiniz...