Menü

Geri

EDİSYON   :

TRTRENENARARFRFRRURUURUR
28

Bildirimler

Çocukların sevgi ve ilgiye ihtiyacı olduğunu belirten Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Kılıçaslan, 'Ailesinde aradığı sevgiyi bulamayan çocuklara çeteler sahip çıkar' dedi. Son yıllarda Türkiye'de çocuğa yönelik istismar olaylarında artış gözlendiğini belirten Kılıçaslan, uyuşturucu çetelerinin sokaklarda ailesiyle sorun yaşayan çocukları kendilerine çekmek için akıl almaz yöntemlere başvuruduğunu söyledi. Özellikle gelişme çağında olan çocukların kişilik bunalımı yaşadığı için çetelerin ağına daha kolay düştüklerini vurgulayan Kılıçaslan, istenmeyen olayların önüne geçilmesi için ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim kurmaları gerektiğini söyledi. Günümüzde büyük şehirlerin varoş bölgelerindeki ailelerde çocuğun ticari bir meta olarak algılanması, çocukların kullanılarak kazanç sağlanmasına yönelik tutum ve istismarın yaygınlaştığını gözlediklerini ifade eden Kılıçaslan şunları söyledi. 'Ebeveyinler çocuklarını yetiştirirken ruhsal gelişim evrelerine uygun yaklaşımlarda bulunmalı, çocuklarıyla açık demokratik iletişim kurmalıdırlar. Çocuklarını yakın takibe alarak çevresel sorunlara müdahale etmelidirler. Pedagojik yaklaşımın temel kuralı çocuğun seviyesine uygun yaklaşımdan geçer. Böylece çocuk karşı karşıya kaldığı tehlikeleri ebeveynleri ile paylaşabilir. Ebeveynler de çocuğun sorunlarını çözme fırsatı elde edebilirler' dedi.


Çocuğunuza 'hayır' demeyi öğretin

Özellikle çevresel istismara karşı çocuklar bilgilendirilmelidir. Ebeveynler yasaklayıcı tutumlardan kaçarak, çocuğu yaşamsal sorumluluğunu kendisi alması yönünde eğitmelidirler. Böylece çocuk kendisini bekleyen tehlikelere karşı duruşunu belirleyebilir, sorumluluğunu üstlenebilir. Eğitimde çocuğun istismar karşısında "hayır" diyebilme, sınırlarını belirleyebilme gücü ve kararlılığını, anne-baba sağlıklı rol model olarak göstermelidir. Ebeveynler "koruyucu, bağımlı" ve "otoriter, reddedici " tutumlardan kaçınarak çocuğun bireyselliğini ve özgüven gelişimini destekleyici yaklaşımlarda bulunmalıdırlar. Her şeyden önce çocuk ihmali ve istismarının önlenmesi toplumsal bilinçlenmeyi gerektirir. Toplum çocukların korunması yönünde sivil, katılım içersinde üretkenliğini ve çözüm kaynaklarını ortaya koymalıdır. Kötülükler karşısında hayır diyebilme refleksi geliştirmelidir.

Yorumlar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

10 saniye sonra yönlendirileceksiniz...

10 saniye sonra yönlendirileceksiniz...