|

Trump'ın tehdit ettiği ülkeler ABD aleyhinde oy kullandı

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. ABD Başkanı Trump, BM Genel Kurulu'ndaki bazı ülkelere para yardımını kesmekle tehdit etmişti. ABD'nin en fazla para yardımı yaptığı ülkeler listesinde Afganistan, Mısır, Irak ve Ürdün olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerin hepsi de ABD aleyhinde oy kullanması dikkat çekti.

Yeni Şafak
23:07 - 21/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 23:59 - 21/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump
ABD Başkanı Trump

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını yasa dışı sayan karar tasarısı BM Genel Kurulu'nda oylandı. 128 ülke ABD karşıtı tasarıya olumlu oy kullandı. 9 ülke tasarıya ret oyu verirken, 35 ülke çekimser kalmayı tercih etti.

ABD Başkanı Trump, dünya devletlerini para yardımlarını kesmekle tehdit etmişti. 2016 rakamlarına göre, ABD'den en fazla Afganistan, Mısır, Irak, Ürdün, Kenya, Etiyopya olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerden sadece Kenya oylamaya katılmadı. Diğer bütün ülkeler ABD aleyhinde oy kullandı.

İsveç eski Başbakanı Carld Bildt, Twitter hesabından bu konuya dikkat çekerek "Afganistan, Irak, Mısır ve Ürdün, en fazla ABD yardımlarının alıcısı. BM'deki Kudüs tasarısına karşı oy kullanırlarsa, Trump verdiği paraları geri çekecek mi? Trump bunu sağlamak için tehdit etti" ifadelerini kullandı.






İsrail en fazla dış yardım

ABD'den en fazla yardım alan ülke İsrail'di. İsrail'in ardından ABD'den en fazla askeri yardım alan ülke ise Mısır.

Mısır, Sisi'nin iktidarıyla birlikte Washington’dan 1.3 milyar dolarlık önemli bir dış destek sağladı. 1979’da ABD'nin gözetiminde İsrail ile Mısır arasında imzalanan Camp David Anlaşması'ndan bu yana her yıl ABD'den ciddi düzeyde askeri ve ekonomik yardım alan Mısır'a, 1987’den beri her yıl 1.3 milyar dolarlık askeri yardım gidiyor.

#ABD
#İsrail
#Yardım
6 yıl önce