|

Kadın makinistler geliyor

TCDD Genel Müdürlüğü artık hızlı trenlerde kadın makinistleri de görevlendirecek. Kadın makinistler önce Ankara-Eskişehir hattı arasında daha sonra da Ankara-Konya, Ankara-İstanbul hattı arasında çalışacak hızlı trenlerde görev yapacak.

Hamdi Ateş
00:00 - 13/05/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:31 - 13/05/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Kadın makinistler geliyor
Kadın makinistler geliyor

TCDD Genel Müdürlüğü makinist olmak için erkek kısıtlamasını kaldırdı. Bundan sonra yapılacak alımlarda kadınlar da makinist olmak için başvurabilecek. Bayan makinistler öncelikle hızlı trenlerde görev alacak. Bir süre önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la görüşen Eskişehir Anadolu Endüstri Meslek Lisesi Raylı Sistemler ve Teknolojileri Bölümü'nden mezun olan Seçil Ölmez, makinist olmak için "erkek olmak" şartının kaldırılmasını istemişti. Ölmez'in, KPSS'de 70 puan aldığı halde atanamadığını söylemesi üzerine Yıldırım, bu şartın kaldırılacağı sözünü vererek, "Demiryollarına da bir kadın eli değsin bakalım' demişti.

PUANA GÖRE ALINACAK

Bunun üzerine üniversitelerde açılan Raylı Sistemler Meslek Yüksek Okulları'nda okuyan ve mezun olan bayanların da makinist olmasının önünü açacak karar TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan geldi. Karaman'ın talimatı ile makinist alımlarında yer alan "erkek olmak" koşulu kaldırıldı. Bundan sonraki süreçte TCDD makinist alımı yaparken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) başvuracak ve Raylı Sistemler Meslek Yüksek Okulu mezunları arasından sağlık durumu uygun isimleri isteyecek. ÖSYM de başvurular arasından en yüksekten düşüğe doğru sıralama yaparak TCDD'ye gönderecek. Bu sıralamaya girecek bayanlar da makinist olabilecek.Halen TCDD bünyesinde 3 bin makinist görev yapıyor ve bunlar arasında hiç bayan yok. Yüksek Hızlı Tren makinist sayısı ise 24. Bu sayı yeni hatların açılması ve yeni seferlerle artacak. TCDD daha öncede bayan makinist almak için çalışma yapmış bu çalışma sonucu işe başlayan bir bayan makinist daha sonra kendi isteğiyle işinden ayrılmıştı.



15 yıl önce